Svijet

Medvedev zaprijetio Evropi: Niste svjesni šta će vam se dogoditi uvedete li embargo na uvoz ruskog plina

Nekadašnji ruski predsjednik Dmitrij Medvedev i aktuelni zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije u subotu je na aplikaciji Telegram ustvrdio da Evropa, uvede li embargo na uvoz ruskog plina, bez tog energenta neće izdržati ni sedam dana.

– Cijenimo dosljednost i principijelnost naših evropskih partnera. Posebice kada uzmemo u obzir najnovije podatke Međunarodnog monetarnog fonda da Evropa bez ruskog plina može izdržati ne više od šest mjeseci. Ali ako ćemo iskreno, jedva da i sedam dana može izdržati, napisao je Medvedev na Telegramu.

On je napisao i da je Evropska komisija “čak dozvolila da se plin plaća u rubljima” što, kako tvrdi, “dokazuje da se ukaz ruskog predsjednika Vladimira Putina po pitanju plaćanja u ruskoj nacionalnoj valuti zapravo može primijeniti na evropski biznis”.

Medvedev je u vremenu kad je postao predsjednik Rusije slovio za osobu s kojom bi Zapad mogao ostvariti kvalitetnu saradnju, no od početka invazije na Ukrajinu prometnuo se u jednog od glavnih moskovskih “jastrebova” koji gotovo svakodnevno Evropi upućuje upozorenja i prijetnje.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare