Svijet

Medvedev zaprijetio nuklearnim ratom: ‘Evropljani cvile svojim tankim glasovima’

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina, zaprijetio je Zapadu upotrebom nuklearnog oružja.

“Pumpanje Ukrajine oružjem povećava vjerovatnost sukoba između NATO-a i Rusije koji bi mogao eskalirati u nuklearni rat”, zaprijetio je Medvedev, dodavši da bi to “bio katastrofalan scenarij za sve”. 

“Ubacivanje oružja od strane zemalja NATO-a u Ukrajinu, obuka njenih trupa za korištenje zapadne opreme, slanje plaćenika i izvođenje vježbi zemalja saveza u blizini naših granica povećavaju vjerovatnost izravnog i otvorenog sukoba između NATO-a i Rusije umjesto rata preko Ukrajine koji one vode”, napisao je Medvedev na Telegramu, prenosi TASS.

“Takav sukob uvijek ima rizik da se pretvori u potpuni nuklearni rat. Ovo bi bio katastrofalan scenarij za sve. Cinizam Zapada je sve očitiji. 

“Oni se svim silama trude na dnevni red staviti tezu da Moskva navodno plaši svijet nuklearnim sukobom. Čak je i Trump to gurao. Istina, naravno, samo u inat Bidenu. I, naravno, i Evropljani cvile sa svojim tankim glasovima”, napisao je Medvedev. 

Govoreći o posljedicama nuklearnog rata, Medvedev je pozvao Zapad “da ne laže sebi i drugima. Samo treba razmišljati o mogućim posljedicama svojih postupaka. I nemojte se gušiti vlastitom slinom u rusofobiji”, zaključio je.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare