CUCAMELONS

Meksička mini-lubenica ima okus krastavca i limete i jako je zdrava

Cucamelons su slatki i hranjivi plodovi veličine bobica stolnog grožđa, a izgledaju kao neobična kombinacija krastavca i lubenice. Kod nas su poznati kao meksička mini lubenica ili meksički mini krastavac, a nude brojne zdravstvene dobrobiti jer su bogati vlaknima, antioksidansima, mineralima i vitaminima. Ovi slatki mali plodovi poboljšavaju zdravlje srca zbog visokog sadržaja likopena i beta-karotena, pomažu u sprječavanju moždanog udara, potiču mršavljenje i usporavaju proces starenja. Također, bogati su kalijem i vitaminom C te snižavaju razinu holesterola. Dakle, više je nego dovoljno razloga da ih probate uzgojiti u svom vrtu, gdje se ponašaju slično kao krastavac.

Meksičke mini lubenice možete kupiti online, ali provjerite jesu li označene kao organske i bez pesticida. Kad ih dobijete, izvadite sjemenke iz zrelog ploda, stavite ih u staklenku s vodom dva dana, a potom isperite i dobro osušite papirnatim ručnikom. Sve isplivale sjemenke bacite, jer su šture, neće klijati. Sjemenke spremite u papirnatu omotnicu i do sjetve držite na hladnom mjestu.

Sjetva se obavlja u posude za krastavac, a koristi se isti supstrat. Obavite je četiri sedmice prije sadnje na stalno mjesto. Prilikom sjetve okrenite sjemenke tupim krajem prema dolje i posadite ih na dubinu od jednog centimetra. Biljke počinju donositi plodove 65 do 75 dana poslije presađivanja. Mogu se jesti svježi, u salatama, salsama, termički obrađivati i kiseliti te koristiti kao ukras u koktelima. Važno je znati da se konzumiraju dok su zeleni, kao i krastavci. Naime, zreli plodovi nisu za jelo.