Vijesti

Memić i Feraget bili su šokirani današnjim ročištem. Šta su izjavili svjedoci?

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u februaru 2016. godine, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u hotelu “Crystal” nestalo struje kad je policija došla da izuzme snimak sa nadzorne kamere i kako nakon dva dana snimka više nije bilo.

Elmedin Konaković kazao je da je bio istražilac za krvne delikte i da je od pretpostavljenog Nurije Mehića 19. februara dobio zadatak da sa vještakom izuzme snimke sa nadzornih kamera tri objekta.

On je rekao da je u hotelu “Crystal” bio recepcioner Muamer Ožegović i da je bio ljubazan. Naveo je da je Ožegović kazao da mora nazvati odgovornu osobu i da su potom počeli s izuzimanjem snimka.

Konaković je napomenuo da su ih interesovali snimci zabilježeni 8. februara 2016. između 21:30 i 23:00 sati.

“U momentu je sve stalo. Nestalo struje. Okrenuo sam se prema Muameru… Rekao je da će odmah da zove pretpostavljenog. Neko mu je rekao da je bager kopao ispred ‘Austrije’ i da je presjekao neke kablove”, prisjetio se svjedok.

On je rekao da je ispred hotela “Austria” vidio bager. Kazao je da su se vratili nakon sat i po, te da struje i dalje nije bilo. Ožegoviću je, kako tvrdi, ostavio broj telefona da ga nazove čim dođe struja. Konaković je rekao da je to bio petak, a da je u ponedjeljak ponovo otišao po snimak, piše Detektor.

U hotelu su, kako je kazao, zatekli Ožegovića, kojeg je pitao zašto mu nije javio da je došla struja, a on mu je rekao da u petak do 15:00 sati, kada mu je završila smjena, struje nije bilo.

Svjedok je kazao da ga je zovnuo vještak i rekao mu da nešto nije u redu sa snimkom.

“Kaže: ‘Meni liči da je neko obrisao, uklonio…’”, naveo je Konaković.

Potom su zvali kolege u policiju kako bi preko tužioca dobili naredbu za izuzimanje centralne jedinice i javljeno im je da je dobijena naredba, te su je izuzeli. On je kazao da se na naredbu potpisala odgovorna osoba u hotelu, Muamer Budnjo.

Konaković tvrdi da mu je Ožegović rekao da pristup nadzornim snimcima imaju četiri recepcionera, dva konobara i odgovorna osoba.

Na pitanja Ožegovićeve Odbrane, svjedok se složio da se svi predmeti izuzimaju na osnovu naredbe suda. Branilac Semlan Zijadić pitao je svjedoka da li je obezbijedio mjesto događaja kada je nestalo struje, na šta je on kazao da je Ožegoviću ostavio broj da ga nazove čim dođe struja.

Ožegoviću se sudi sa Zijadom Mutapom, Alisom Ramić (ranije Mutap), bivšim šefom Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanom Dupovcem i policajcem Josipom Barićem.

Svjedok Konaković je rekao da je predmet u vezi sa stradanjem Memića polovinom februara prebačen iz saobraćajnog odjeljenja u “krvne delikte” i da se vodila istraga za ubistvo. Govorio je o privođenju i ispitivanju grupe mladića u vezi sa tim slučajem, te kako se kasnije pojavio Ljubo Seferović, koji je “priznao djelo” te da je na kraju prijava podnesena za krivično djelo iz oblasti saobraćaja.

Upravo su ovom izjavom svjedoka Muriz Memić i Ifet Feraget bili šokirani….

“Prvi izvještaj o krivičnom djelu odnosio se na ubistvo, da li je Kantonalno tužilaštvo prvobitno ustalo sa optužnicom za krivično djelo “ubistva”, pa i ona nije potvrđena, pa nakon toga je došlo do drugačije pravne osnove, pa su onda tek podnijeli optužnicu za saobraćajnu nesreću, to ćemo vidjeti”, rekao je Feraget.

“Izvještaj za krivično djelo ubistva nakon saobraćajne nesreće, nakon toga podnosi Odsjek za krvne delikte. To se nikada nije desilo u historiji MUP-a KS. Mislim da to sada stvara ogroman posao  Tužilaštvu u smislu istraživanja za ubistva Dženana Memića”, objasnio je advokat porodice Memić.

“Veliko pitanje za Tužilaštvo – ako zahtjevate da se izuzmu snimci pa se nakon toga mijenja nadležnost u MUP-u, a u pogledu sudova prelazi sa Općinskog na Kantonalno, zašto vam je onda trebalo više od mjesec da tek nakon toga izuzimate snimke. Svi znamo da se pojedini snimci brišu nakon 30 ili 45 dana”, upitao je Feraget, dodajući da je to šokantno i nevjerovatno.

Svjedok Tarik Šećibović kazao je da je radio kao recepcioner i da je jednom pored printera na poslu zatekao poruku na kojoj je pisalo: “Pregledati snimke”, kao i datum i vrijeme. Naveo je da je rukopis bio Ožegovićev, koji im je bio šef.

On je rekao da je pregledao snimke, misleći da je on snimljen kako leži ili uzima paštetu iz kuhinje, što im nije bilo dozvoljeno. Kazao je da njega nije bilo na snimcima, a da je vidio neko terensko, kao i policijsko vozilo, te siluete dvije osobe. Poslije je, kako je dodao, išao u policiju da dâ izjavu.

Na pitanje Odbrane, Šećibović je rekao da je na poruci možda pisalo “snimiti snimke”.

Sanjin Ćorić također je radio na recepciji hotela i kazao je da je čuo kako je nestalo struje te da policija nije uspjela izuzeti snimke. On je izjavio da je hotel pokrivalo 16 kamera i da su gledali snimke, ali da nije znao detaljnije raditi sa uređajem osim premotavanja. Prema njegovim riječima, u te uređaje najbolje se razumio Ožegović.

I Aida Hanjalić je rekla da je radila na recepciji hotela i da su svi imali pristup računaru koji je stajao na pultu. Ona se prisjetila dana kada je, dolazeći u smjenu, zatekla Ožegovića u razgovoru sa dva službena lica. Svjedokinja je kazala da je znala premotavati snimke, ali ne i brisati.

Suđenje se nastavlja 17. februara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare