Vijesti

Poruka Memorijalnog centra Srebrenica povodom godišnjice masakra kojeg su počinili pripadnici Armije RBiH

Povodom obilježavanja zločina nad civilnim hrvatskim stanovništvom mjesta Grabovica, koji je počinjen 9. septembra 1993. godine, danas se oglasio Memorijalni centar Srebrenica – Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

“Prema pravosnažnim presudama, van razumne sumnje je dokazano da je u zločinu u Grabovici ubijeno najmanje 13 civila hrvatske nacionalnosti, a među njima i jedno dijete starosti 4 godine. Dosadašnjim presudama za ovaj zločin je utvrđena odgovornost 5 lica, što je mali, ali važan korak u našoj zajedničkoj borbi za pravdu. Pozivamo sve eventualne svjedoke i sva lica koja imaju podatke o nestalim licima iz ovog masakra da izađu sa podacima i informacijama o lokacijama i sudbini onih za kojima se još uvijek traga. Upućujemo izraze saučešća i saosjećanja sa porodicama žrtava Grabovice, a posebno hrabrim dječacima Goranu i Zoranu Zadri, koji su masakr preživjeli i svojim pričama učinili da zločin ne bude zaboravljen, a počinioci budu privedeni licu pravde. Također, ne smije se zaboraviti ni vrijedan i hrabar rad ratnog novinara Šefke Hodžića iz sarajevskog Oslobođenja koji je, među prvima, radio na istrazi priče o Grabovici”, pojašnjavaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

PROČITAJTE  Nastavljene pripreme za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Iz Memorijalnog centra pozivaju da se u Bosni i Hercegovini pristupi reformi obrazovnog sistema te osigura da generacije koje dolaze ne slave zločince i ne negiraju činjenice o agresiji i genocidu od 1992. do 1995. godine. Također, pozivaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da aktivno pristupi utvrđivanju odgovornosti za sve one koji veličaju ratne zločine i negiraju presude, kako Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, tako i sudova u Bosni i Hercegovini.

“Uloga i misija Memorijalnog centra Srebrenica je čuvati sjećanje na žrtve genocida nad Bošnjacima iz jula 1995. godine. Istovremeno, naša uloga je biti spona u dijalogu o suočavanju sa prošlošću, zaštiti vladavine prava i izgradnji međuetničkog dijaloga koji će osigurati da se nikada i nikome ne ponovi ono što se dogodilo našim najmilijim”, zaključuju iz Memorijalnog centra.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare