trljaju ruke

Mercedes Benz objavio kolike će bonuse podijeliti radnicima u Njemačkoj

Nevjerovatan prihod čeka oko 91.000 zaposlenih u Mercedes Benzu u Njemačkoj. Ove godine će dobiti i bonus do čak 7.300 eura.

DAX grupa je u četvrtak objavila da je iznos podjele dobiti neovisan o visini plaća. Iznos je i dalje predmet utvrđivanja konačnih rezultata protekle finansijske godine. Zaposleni koji ispunjavaju bonus bi trebali dobiti sa svojim aprilskim plaćama, piše Bild.

Inflacija i poremećaji u lancu snabdijevanja povećali su troškove. Kompanija DAX ostvarila je dva posto više prodaje na 153,2 milijarde eura. Zarada prije kamata i poreza prilagođena specijalnim efektima, međutim, pala je za tri posto, na 20 milijardi eura.

Konsolidovani rezultat pao je za skoro dva posto na 14,5 milijardi eura. Akcionari bi i dalje trebali dobiti dividendu po dionici uvećanu za deset centi na 5,30 eura . Mercedes je najavio i otkup dionica u vrijednosti od tri milijarde eura.

Dobro poslovanje u dostavnim vozilima nije moglo nadoknaditi gubitke u diviziji putničkih automobila prošle godine. Tamo je Mercedes ostvarivao u prosjeku dva posto veće prodajne cijene od 74.200 eura po automobilu i morao je da izdvoji manje za sirovine. Inflacija i veći troškovi u lancu snabdijevanja su to više nego pojeli.