Svijet

Merkel htjeli imenovati počasnom predsjednicom CDU. Ona odbila

Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel odbila je prihvatiti položaj počasne predsjednice Kršćansko-demokratske unije (CDU) te je odbila poziv na večeru vjerovatnog budućeg predsjednika CDU-a Friedricha Merza, javljaju njemački mediji. Merz bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji CDU-a trebao biti izabran za predsjednika stranke.

“Bivša kancelarka je došla do zaključka kako titula počasnog predsjednika stranke više nije u duhu s vremenom”, rekao je Armin Laschet, još uvijek predsjednik CDU-a, u razgovoru za TV postaju RTL.
Posljednji počasni predsjednik CDU-a Helmut Kohl s ovog položaja je odstupio nakon skandala oko stranačkih donacija.

Sedmičnik Spiegel istodobno javlja kako je Angela Merkel odbacila poziv na večeru Friedricha Merza, koji bi na sutrašnjoj stranačkoj konvenciji u Berlinu trebao biti izabran za novog šefa stranke.

Kako javlja Spiegel, Merz je, nakon svoga izbora za predsjednika stranke, koji slovi kao siguran nakon što mu je baza u decembru na internim izborima dala prednost, pozvao bivše predsjednike i predsjednice CDU-a na večeru.

Promatrači navode da je Merz, koji slovi kao predstavnik tradicionalnog, konzervativnog krila stranke, time htio poboljšati tradicionalno loše odnose s Angelom Merkel i liberalnim krilom stranke. Poziv na večeru odbila je i Annegret Kramp-Karrenbauer, koja je čelništvo CDU-a preuzela od Angele Merkel 2018.

I Merkel i Karrenbauer su odbijanje poziva obrazložile “poklapanjem s drugim terminima”. Poziv na večeru su prihvatili bivši predsjednik stranke Wolfgang Schäuble i još aktualni predsjednik Armin Laschet.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare