Tehnologija

Meta otpustila značajan broj zaposlenih iz timova za borbu protiv dezinformacija pred izbore u SAD

Kompanija Meta, koja je vlasnik Facebooka, Instagrama i WhatsAppa, najavila je ukidanje 10.000 radnih mjesta.

Kompanija Meta otpustila je značajan broj zaposlenih iz timova za borbu protiv dezinformacija, trolova i uznemiravanja na svojim platformama.

Ovaj potez izaziva zabrinutost zbog izbora u SAD 2024. godine, javlja CNN, pozivajući se na anonimne izvore koji su dobro upoznati sa situacijom.

Nekoliko članova Metinog tima koji je suzbijao lažne informacije za vrijeme američkih međuizbora 2022. godine otpušteno je prošle jeseni i na proljeće, naveo je izvor.

Portparol Mete nije precizirao koliko ljudi je otpušteno iz timova koji rade na izborima, već je samo rekao da je "zaštita izbora u SAD jedan od prioriteta kompanije".

Metina nova platforma Threads je za pet dana stekla 100 miliona korisnika, među kojima su i slavne i uticajne, kao i kontroverzne ličnosti. Guardian je naveo da su se Threadsu za samo 24 sata priključili i američki krajni desničari Richard Spenser i Nick Fuentes, koji vjeruju u nadmoć bijele rase.

CNN upozorava da Metin tim za suzbijanje lažnih vijesti i dezinformacija neće imati dovoljno osoblja sa izazovima koji mu predstoje. U 2024. godini će se izbori održati kako u SAD, tako i na Tajvanu, u Ukrajini, Indiji, kao i u drugim zemljama, prenosi Telegraf.