Politika

Milanović u Jajcu: Bez Hrvatske vojske ne bi bilo cjelovite BiH. Ne vidimo zahvalnost za to

U Jajcu se danas obilježava godišnjica oslobođenja Jajca u operaciji "Maestral".

Obilježavanju su pristustvovali Dragan Čović, predsjednik HNS-a, predsjednik FBiH Marinko Čavara, Borjana Krišto, HDZ-ova kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH te predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović je u svom govoru ponavio mantru da bez Hrvatske vojske ne bi bilo BiH te je ponovo kukao kako su Hrvati u BiH ugroženi.

"Mi i vi moramo cijelo vrijeme, argumentima, otvorenog i čistog srca i bristrih očiju tumačiti i objašnjavati zašto je ova cijela hrvatska priča epopeja, sa elementima tragedije ali i rapsodije u BiH, poštena ispravna i zašto je to pravi put i zašto bez hrvatske vojske, bez gardijskih brigada, domovinskih postrojbi, HVO-a, BiH ne bi bila oslobođena, BiH ne bi završila krvavi rat i okupaciju, BIH ne bi bila cjelovita država. Ta zahvalnost to je ono što ne vidimo, to je ono što smeta i što neke boli i što mnoge iritira i to je ono na čemu ćemo insistirati", naveo je Milanović.

On je kazao da Hrvatska vojska nije samo oslobodila Jajce.

"Ne samo Jajce, u operaciji 'Maestral', nego i Mrkonjić Grad i drugi prostori koje je Hrvatska vojska i HVO, braća po oružju, i uz pomoć Petog korpusa Armije BiH, i prostor oslobođen u operaciji 'Južni potez', mjesec nakon ove operacije, omogućio je da se sjedne za sto, a neke treba malo više potjerati na to, ako se osjećaju prejako. Te pobjede Hrvatske vojske dovele su do toga da se Karadžić sjedne za stol na pregovore.

Deblokadu BiH, deblokadu Sarajeva i druge velike stvari nisu postigli ni američki ni britanski bombarderi, nego čizme na terenu i krv hrvatskih vojnika. Ne trebamo na kraju zahvalnost, ali moramo to ponavljati", zaključio je predsjednik Hrvatske.

Onda je prešao na politički dio govora. Pričao je kako je sad već normalno i da su se otimala prava Hrvata koja su davno dogovorena.

"Ovih dana se uopće ne priča o tome da se za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda može birati ko hoće. Kakve to veze ima s poštenjem, zdravom logikom? Hrvatska nije mogla sanjati da bi se približila EU dok nije zaštitila manjine. Hrvati u BiH nisu manjina, ali ih se svodi na manjinu. Pogledajte kako se u Hrvatskoj tretiraju manjine. Manjine u Hrvatskoj biraju pripadnici te manjine. Godina je već moljakanja, inzistiranja i ovo je lopovluk, otimačina. Još više rastužuje ciniziam kojim se to pravda", rekao je Milanović.