Region

Milanoviću ugrožena sigurnost? Ruske vlasti: Ukrajinci su stavili predsjednika Hrvatske na popis neprijatelja

Na redovnom brifingu za novinare u Kremlju, koji je u četvrtak održao Aleksej Zajcev, zamjenik glasnogovornice ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, iznesene su neke prilično zapaljive tvrdnje. Među ostalim, Kremlj je izrazio zabrinutost za sigurnost dužnosnika koji se protive službenom narativu zapadnih zemalja kad je riječ o rusko-ukrajinskom sukobu. Kao jedini političar među njima, izdvojen je hrvatski predsjednik Zoran Milanović-

‘Bilo koji zapadni dužnosnik koji iznese stajalište drukčije od službenog platit će svojim ugledom, karijerom, a moguće je i da će mu biti ugrožena sigurnost. Tako je viceadmiral Kay-Achim Schönbach, zapovjednik njemačke mornarice, prisiljen na ostavku nakon što je izjavio da je Krim zauvijek izgubljen. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović, nakon izjave da Ukrajini nije mjesto u NATO-u, uvršten je u bazu podataka na ekstremističkoj stranici Mirotvorac, koja objavljuje lične podatke samozvanih neprijatelja Ukrajine. Kao što znate, novinar Roman Cimbaljuk, koji je završio na toj stranici zbog suprotstavljanja ukrajinskom režimu, kasnije je ubijen. U takvoj atmosferi nije čudno to što između Donbasa i Kijeva napetosti ne prestaju’, rekao je dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova.

PROČITAJTE  Žestoke borbe na istoku. Ukrajina: Ne želimo primirje, rat time neće prestati. Započet će novu ofanzivu, još krvaviju i veću

Na spomenutoj stranici Mirotvorac zaista se nalazi blok posvećen hrvatskom predsjedniku, među čijim su grijesima, kako se navodi, učešće u aktima humanitarne agresije na Ukrajinu. Milanovića nazivaju ‘auučesnikom ruskih osvajača’ koji učestvuju u ‘informativnim specijalnim operacijama Kremlja’.

Citira se i cijela Milanovićeva izjava o Ukrajini, a podsjeća se i da je posjet premijera Plenkovića Ukrajini u decembru hrvatski predsjednik ocijenio ‘čistim šarlatanstvom’.

Centar Mirotvorac traži od ukrajinskih državnih tijela da ovu objavu razmotre kao izjavu o počinjenju namjernih radnji ovog građanina protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine, mira, sigurnosti čovječanstva i međunarodnog reda i zakona, kao i drugih krivičnih djela, zaključuje se.

Zanimljivo, na stranici se vezano uz Milanovića nalazi i bilješka koja se ne tiče Ureda predsjednika, već Vlade. U njoj stoji da je ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev 3. decembra izjavio da je nakon sastanka međuvladine hrvatsko-ruske komisije za privredu, naučnu i tehničku saradnju Hrvatska postala jedan od ‘temeljnih partnera Rusije u EU’.

PROČITAJTE  Crna Gora slavi 16 godina nezavisnosti. Ovo je priča o historijskom referendumu

Ministar Patrušev je, inače, sin Nikolaja Patruševa, bivšeg šefa ruske obavještajne službe FSB, a sada tajnika ruskog Vijeća sigurnosti i bliskog saradnika predsjednika Vladimira Putina. Radio je i za državnu banku VTB, a koja ima poslovne interese u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare