Ministarstvo finasija: Netačno je da nam IOM dostavlja izvještaje. Sve je u nadležnosti Ministarstva sigurnosti

39

Ministarstvo finansija i trezora BiH saopćilo je da novac za rješavanje migrantske krize nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH.

“Netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju finansijska izvještaja iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) o utrošku tih sredstava jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu, koje priprema izvješća za sjednice Vijeće ministara BiH”, navode iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

U saopćenju za javnost podsjećaju da ‘sve institucije BiH imaju obavezu da posluju u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH te da dostavljaju informacije za izvješća o izvršenju budžeta koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na web-stranici Ministarstva finansija i trezora BiH (www.mft.gov.ba)’.

“Svi rashodi, obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima utemeljenim na zakonima, transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti. Detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web-stranici Ministarstva i kroz projekt ‘Proračun za građane'”, ističe se.

Sredstva planirana budžetom troše se, kako se navodi, u skladu zakonu dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

“Sva zaduženja koja, odlukama Vijeća ministara, budu dostavljena Ministarstvu finansija i trezora BiH bit će realizirana u skladu zakonu i važećim propisima. Ministarstvo finansija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF), kojem članice tog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Evropske unije i Organizacije Ujedinjenih naroda, a verificirani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com”, saopćeno je Ministarstva finansija i trezora BiH.