Politika

Mirjana Marinković-Lepić: Zastupnice vladajućih stranaka u borbi protiv ravnopravnosti spolova

Dom naroda Parlamenta BiH nije usvojio izmjenu Zakona o Vijeću ministara kojom bi se osiguralo najmanje 40% manje zastupljenog spola u svakom narednom sastavu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Tu izmjenu tražile su zastupnice Mirjana Marinković-Lepić i Aida Baručija iz Kluba Naša stranka – Nezavisni blok.

Protiv postizanja ravnopravnosti spolova u Vijeću ministara bila je i Dušanka Majkić iz SNSD-a, dok su suzdržane bile Lidija Bradara i Marina Pendeš iz HDZ-a BiH. Značajno je napomenuti da su Pendeš i Majkić također članice Zajedničke komisije za ljudska prava.

„Ovakvi rezultati glasanja samo pokazuju da podrška vladajućih stranaka ravnopravnosti ostaje samo na deklarativnom nivou. Iako bi članovi i članice komisija koje u fokusu svoga rada imaju ravnopravnost spolova i ljudska prava trebali biti prvi u borbi za ostvarivanje jednakosti, to se prilikom glasanja ne vidi. U isto vrijeme, osobe koje glasaju protiv ovakvih prijedloga, često u svojim nastupima i gostovanjima govore o važnosti ravnopravnosti spolova iako ništa na rade na njenom ostvarivanju. Činjenica da su neke žene glasale protiv i bile suzdržane govori u prilog tezi da je za postizanje ravnopravnosti spolova mnogo važnije koju ideologiju slijedi političarka ili političar nego kojeg su spola. Očigledno je da postoje retrogradne politike i ideologije te da se na njihove predstavnice, kao ni na predstavnike, ne može računati u provedbi ravnopravnosti spolova“, kaže Marinković-Lepić.

Zastupnica Lepić također naglašava da se ovakvim ponašanjem pokazuje koliko se u Bosni i Hercegovini krši Zakon o ravnopravnosti spolova.

Pprijedlog Mirjane Marinković Lepić i Aide Baručije dobio pozitivna mišljenja potrebnih institucija i Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Predstavnički dom ga je usvojio u junu 2021. godine. Međutim, i tada, od 11 zastupnica u Predstavničkom domu, njih pet nije podržalo ovaj Prijedlog zakona. Posebno je porazno da su protiv bile Snježana Novaković-Bursać, prva zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, kao i Ljubica Miljanović, članica iste te komisije, obje iz SNSD-a. Miljanović je također članica Zajedničke komisije za ljudska prava, a druga zamjenica predsjedavajućeg ove komisije Darijana Filipović iz HDZ-a BiH je također glasala protiv ovog Prijedloga zakona.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare