IT

Mislite da vas mobilne aplikacije ‘prisluškuju’? Evo šta se zapravo događa

aplikacije mobiteli

Vjerujemo da je gotovo svako ko ima smartphone doživio situaciju u kojoj se osjećao kao da ga mobitel prisluškuje. Možda ste sa supružnikom razgovarali o tome kako trebate kupiti novi usisivač i odjednom vas društvene mreže bombardiraju oglasima za usisavače. Na storyju ste vidjeli kako je vaša prijateljica otputovala u Barcelonu i pomislili kako biste je i vi voljeli jednom posjetiti. Ali samo što vam je to uopće palo na pamet, mobitel vam je počeo izbacivati obavijesti za jeftine letove u Španiju. Jesu li to samo slučajnosti ili vas telefon zaista špijunira? Evo kakvu ulogu u tome imaju aplikacije.

Aplikacije koje vas prisluškuju

Kako navodi Reader's Digest, u svijetu u kojem su svi konstantno online i u kojem u gotovo svakom trenutku možemo u stvarnom vremenu pratiti što se sve važno događa širom Zemlje, vrlo je lako smetnuti s uma kako je potrebno vrlo malo informacija da nas neko hakira i naruši nam privatnost. Kao kad, naprimjer, skinete neku aplikaciju i date joj pristup mikrofonu ili, drugim riječima, dopuštenje za prisluškivanje. I vrlo je vjerovatno da ste to omogućili aplikacijama koje koristite svaki dan, poput Facebooka, Instagrama, WhatsAppa i Facebook Messengera.

Osim njih, Reader's Digest tvrdi da su opasnosti od neovlaštenog prikupljanja ličnih podataka i prisluškivanja najčešće prisutne u aplikacijama za upoznavanje (Tinder, Grinder i slično), dječjim aplikacijama koje nemaju recenzije te koje pohranjuju video i audiosadržaj na mobitel te aplikacijama za prognozu vremena i za kućni videonadzor. Zapravo, kako prenosi članak, svaka aplikacija dolazi s određenom razinom rizika.

Kako se zaštititi?

Najbolje rješenje je oprez. Trebamo proučiti politike privatnosti i uvjete korištenja te razumjeti koje podatke servisi prikupljaju, kako ih koriste i dijele s drugima.

Međutim, mnogi korisnici nisu svjesni da gube privatnost jednom kad svoje lične podatke daju nekom od servisa koje svakodnevno koriste.

Kad postanemo svjesni da nas prisluškuju, možemo se zapitati zašto se to uopće događa. Šta mobilne aplikacije i servisi rade s tim naizgled nevažnim informacijama?

Postoji je prikupljanje podataka tako što korisnici nisu potpuno svjesni koji se podaci i za što koriste te curenje legitimno prikupljenih podataka, koji se onda mogu koristiti za neke druge svrhe. U tom smislu, dio podataka ima vrijednost za oglašivače jer mogu bolje plasirati svoje oglase, posebno ako je u to uključeno i profiliranje korisnika, a drugi dio podataka služi za poboljšanje korisničkog iskustva.

S druge strane, svaki podatak na tržištu ima određenu vrijednost, pa i zlonamjerne osobe žele iskoristiti taj potencijal.