JUTARNJA RUTINA

Mišljenje psihologa: Ljudi koji rade ove stvari svako jutro imaju zdraviji mozak

Zdravlje mozga uvijek bi trebalo biti prioritet, ali kako starimo, rizik od bolesti povezanih sa starenjem postaje sve izraženiji. Poduzimanje mjera za podršku sposobnosti mozga da pravilno funkcionira u godinama koje dolaze sve je važnije. Srećom, te mjere ne moraju biti komplicirane. Postoji nekoliko jednostavnih navika koje možemo usvojiti svaki dan nakon buđenja kako bi naš mozak bio zdrav. Nutricionistica Patricia Eales i psiholog Rod Mitchell otkrili su o kojim se navikama radi.

Jedite doručak bogat proteinima

Protein je bitan makronutrijent za naše cjelokupno zdravlje, bilo da pokušavamo izgubiti težinu, dobiti mišiće ili samo održavati tijelo u formi. Eales kaže da je također ključan za zdravlje mozga.

"Naši su mozgovi izgrađeni od proteina, lipida i vode. Proteini pomažu neuronima u mozgu da komuniciraju jedni s drugima putem neurotransmitera koji su napravljeni od aminokiselina", objasnila je za SheFinds.

Također, upozorava da nedovoljna količina proteina može dovesti do kognitivnog oštećenja i demencije. Osim što moramo osigurati da u svom doručku imamo najmanje 30 grama proteina, predlaže uključivanje zdravih masnoća poput kokosovog ulja, avokada ili maslinovog ulja.

Pijte dovoljno vode

Iako znamo koliko je primamljivo popiti veliku šolju kafe odmah nakon buđenja, Eales preporučuje da se prvo odlučimo za vodu. "Prvo popijte čašu vode prije nego posegnete za kofeinom. Koncentracija se poboljšava povećanim protokom kisika i krvi u mozgu, u čemu voda pomaže", istaknula je.

Vježbajte mozak

Često cijenimo izvrsne rutine vježbanja koje nam pomažu održati tijelo u najboljoj mogućoj formi, stoga bismo vježbe za mozak mogli učiniti redovitim dijelom svoje jutarnje rutine. To bi moglo uključivati stvari poput križaljki i igara riječima, a Mitchell je preporučio jedan sjajan oblik vježbe za mozak koji se zove neurobik.

"Neurobik je oblik vježbi za mozak koje uključuju korištenje osjetila na nove i nove načine. Na primjer, operite zube nedominantnom rukom ili se obucite zatvorenih očiju. Ove jednostavne aktivnosti stimuliraju živčane puteve i mogu poboljšati mentalnu agilnost i pamćenje", objasnio je.

Također možemo raditi stvari poput jedenja s zatvorenim očima i brojanja udisaja. Možda nekima zvuči ludo, ali zaista može učiniti čuda za naš mozak.

Dakle, podržavanje zdravlja mozga svakog jutra može biti jednostavno. Kada u svoju rutinu uključimo proteine, vodu i vježbe za mozak, bit ćemo na dobrom putu prema sretnom i zdravom mozgu u godinama koje dolaze.