Politika

Mjere Rijaseta Islamske zajednice ostaju na snazi i tokom mjeseca ramazana

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini podsjeća sve članove i pripadnike Zajednice da će ranije mjere Rijaseta koje su donesene na osnovu naredbi i preporuka nadležnih organa i ostati na snazi i tokom mjeseca ramazana.

Podsjećanje je uslijedilo kako ne bi došlo do bilo kakvih nejasnoća oko implementacije instrukcija koje je usvojio Rijaset Islamske zajednice u BiH o organizaciji vjerskog života u ramazanu tokom vanrednih okolnosti izazvanih širenjem koronavirusa.

„Islamska zajednica će u potpunosti poštovati instrukcije nadležnih državnih organa. To znači da će se poštivati policijski sat, da će dnevne namaze klanjati samo imam i mujezin, a džumu imam, mujezin i članovi džematskog odbora“, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Upućen je apel vjernicima da iftare organizuju samo u krugu porodice i da u svojim domovima obavljaju dnevne namaze i teravih-namaz.

Kako je istaknuto, Islamska zajednica se nada da će nadležni državni organi u skladu s epidemiološkom situacijom krenuti u liberalizaciju mjera i da će one obuhvatiti i vjerske zajednice, te da će i Rijaset u skladu s tim donositi nove instrukcije.

„Rijaset IZ u BiH je već spremio posebne protokole za organizaciju vjerskog života pod posebnim uvjetima i s brojem prisutnih koji bude dozvoljen i koji će se primjenjivati kada se za to steknu uvjeti, odnosno kada nadležni državni organi liberaliziraju dosadašnje mjere“, zaključuje se u saopćenju Rijaseta, javlja MINA.