Muzika

Mladi Hasan Muratović osvojio treće mjesto na svjetskom takmičenju u sviranju harmonike

Mladi harmonikaš Hasan Muratović nastavlja nizati uspjehe. Naime, na najvećem i najprestežnijem takmičenju na svijetu u oblasti harmonike zauzeo je visoko treće mjesto.

Riječ je o takmičenju pod nazivom Svjetski trofej. Svjetski trofej je inače najveće svjetsko takmičenje za harmoniku koje se svake godine održava u drugoj državi. Ove godine se održavalo online sa sjedištem u Kini!

Inače, Muratović je učenik četvrtog razreda Srednje muzičke škole u Sarajevu odsjek harmonika kod profesora Alena Hođžića.

“U dosadašnjem školovanju osvojio sam brojne prve nagrade na internacionalnim takmičenjima u BiH, kao i prvu nagradu na internacionalnom takmičenju u Moskvi 2021. godine. Također, prošle godine sam ušao u 10 najboljih harmonikaša na svijetu.

Osvojena nagrada Hasana Muratovića

Ove godine desila se kruna mog višegodišnjeg rada. Osvojio je 3. mjesto na svijetu u kategoriji do 18 godina”, kazao je Hasan Muratović u pismu za naš portal.

Muratović je rođen 03.05.2004 godine u Sarajevu.

Njegov cilj je postati svjetski prvak u harmonici i držati koncerte širom svijeta, a kao budući profesor pomoći razvoju klasične muzike na području BiH i mladim talentima prenijeti znanje i pomoći da ostavite što bolje rezultate.

Prva nagrada na internacionalnom takmičenju u Istočnom Sarajevu 4 puta (2014,2015,2017 i 2018) sa tim da je 2018 pobijedio u svojoj kategoriji osvojivši LAUREAT sa 96 bodova.

Prva nagrada na internacionalnom takmičenju “Dani harmonike” u Ugljeviku 2017. i 2018. godine. Osvojivši prvu nagradu u Sarajevu na internacionalnom takmičenju “Festival Orfej” dobija direktnu kvalifikaciju za najveće takmičenje na svijetu u oblasti harmonike. Nadamo se još puno uspjeha ovom mladom momku iz Sarajeva u nekom budućem vremenu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare