Zdrava hrana

Moć čokolade: Dovodi nas do blage eurofije, diže iz depresije, a potiče i seksualni život…

Brojne naučne studije diljem svijeta bavile su se istraživanjem medicinskih učinaka čokolade na zdravlje, no valja imati na umu kako je riječ isključivo o tamnoj čokoladi sa visokim udjelom kakaa. Naime, mliječne čokolade sadrže velike količine šećera i masnoća te ih valja izbjegavati, ili makar bitno smanjiti njihovu konzumaciju zbog štetnog učinka na zdravlje, piše 24sata.hr.

Ako već ne piše na omotu, čitajući deklaraciju svakako možete razlikovati o kojoj je vrsti čokolade riječ. Kod tamnih čokolada na prvom je mjestu kakao masa, dok se kod onih manje kvalitetnih na prvom mjestu obično navodi šećer. Kockica tamne čokolade na dan može pomoći u borbi protiv niza stanja i bolesti, čime čokolada postaje supernamirnica i pravi saveznik u borbi za zdravlje.

Ipak, valja imati na umu da u naučnim istraživanjima ponekad stručnjaci koriste koncentrirane aktivne tvari iz kakaa, a ne pravu čokoladu. Tako se postavlja pitanje količine, jer da biste ostvarili željeni učinak kao u laboratorijskim uvjetima, morali biste pojesti velike količine čokolade. Budući da je riječ o visoko kaloričnoj namirnici, neminovno biste se udebljali i na taj način poništili sve moguće benefite. Stoga u čokoladi ipak uživajte umjereno.

Krvne žile i srce

Posljednje u nizu istraživanja britanski su naučnici sa Univerziteta Surrey objavili prošlog mjeseca, a ondje navode da antioksidansi flavanoli koji se nalaze u kakau mogu sniziti povišeni pritisak te poboljšati zdravlje srca. Klinička nutricionistica prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender ističe da su i ranije studije pokazale da tamna čokolada koja je bogata kakaom može pomoći pri snižavanju sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska. U nekim studijama smanjenje pritiska moglo se uspoređivati s učincima lijekova.

Te spoznaje afirmirala je u Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) odobrivši zdravstvenu tvrdnju jednom proizvođaču čokolade koji je proizveo čokoladu s visokim udjelom flavanola. Tvrdnja koja je odobrena glasi: „Flavanoli iz kakaa pomažu u očuvanju elastičnosti krvnih žila, što pridonosi normalnom protoku krvi.“ Potrošaču se pritom daju informacije da se povoljan učinak postiže dnevnim unosom od 200 mg flavanola iz kakaa. Tvrdnja se smije koristiti samo za napitke od kakaa s kakaom u prahu ili za tamnu čokoladu, koji u dnevnom unosu pružaju barem 200 mg flavanola iz kakaa sa stepenom polimerizacije 1-10 - kaže prof. dr.sc. Darija Vranešić Bender.

Američki naučnici pak utvrdili su da čokolada može sniziti razine lošeg kolesterola u krvi čime povoljno utječe na zdravlje krvožilnog sistema.

"Također, tamna čokolada sadrži antioksidanse i neke flavonoide za koje je utvrđeno da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Oleinska kiselina, jednostruko nezasićena masna kiselina koju nalazimo u maslinovom ulju, čini trećinu masti iz čokolade i zna se da je ta kiselina povoljna za zdravlje srca i krvnih žila" - objasnila je prof. Vranešić Bender.

Mozak

Flavanoli utječu i na zdravlje mozga, pa su tako istraživanja od prije desetak godina na Univerzitetu u Readingu pokazala da samo dva sata nakon konzumacije tamne čokolade raste sposobnost pamćenja i brzina reakcije. Nekoliko godina poslije u Chicagu bavili su se istraživanjem koje je pokazalo da ljudi u pedesetim i šezdesetim godinama imaju bolje pamćenje uz konzumaciju flavanola te su se ispitanici do kraja studije po tome izjednačili s ljudima u dobi od 30 godina.

Italijanski naučnici pak tvrde da odlučujuću ulogu uz flavanole ima i magnezij iz čokolade koji povećava razinu kisika koji dolazi u mozak i smanjuje rizik od moždanog udara. Isti sastojci pomažu smanjenju razine ugljikova dioksida u mozgu, dok sastojak epikatehin smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i drugih neurodegenerativnih bolesti.

Umor i raspoloženje

"Čokolada popravlja raspoloženje djelujući na metabolizam neurotransmitera serotonina, odgovornog za dobro raspoloženje i regulaciju spavanja. Ranije studije pokazale su da ljubitelji čokolade imaju vedriji stav prema životu i rjeđe pate od depresije. Također, čokolada sadrži stimulanse kofein i teobromin koji će potaknuti osjećaj blage euforije i budnosti, kao i feniletilamin koji ima reputaciju, iako ona nije potvrđena naučnim dokazima, da djeluje kao antidepresiv" - kaže prof. Vranešić Bender.

Čokolada također sadrži velike količine antioksidansa čija je primarna zadaća ublažavanje upalnih procesa u tijelu, a oni pak doprinose depresiji.

Afrodizijačka svojstva

Nije tajna da čokolada pomaže i seksualnom životu. Bogata je anandamidom, neurotransmiterom koji djeluje na iste dijelove mozga kao i kanabis te feniletilaminom koji oponaša hemiju mozga zaljubljenog čovjeka. Ova dva sastojka uzrokuju to da tijelo oslobađa hormone sreće, poznate kao endorfini. Istovremeno, antioksidansi flavonoidi potiču protok krvi što može rezultirati boljom erekcijom. Barem tako misle naučnici na Univerzitetu Harvard koji su 2016. godine u velikoj studiji na 25.000 ljudi ustanovili da muškarci koji sedmično konzumiraju tri ili četiri porcije hrane bogate flavonoidima imaju za oko desetinu manju vjerovatnost da će patiti od erektilne disfunkcije.

Protiv karcinoma

Naučnici s Odsjeka za biohemiju i molekularnu biologiju Univerziteta u Londonu pokazali su da bioaktivni nutrijenti u čokoladi mogu zaustaviti rast ćelija karcinoma. Naime, kakao iz tamne čokolade sadrži više fitohemijskih tvari nego zeleni čaj, kupine ili crno vino. Flavonoidi iz tamne čokolade, i to epikatehin, katehin i proantocijanid, mogu usporiti rast tumora in vitro. O učincima sastojaka čokolade u ljudi kada je riječ o prevenciji karcinoma, naučnici još ne mogu donositi zaključke.

Za mršavljenje

"Teobromin, teofilin i kofein, bioaktivne komponente kakaa imaju snažno supresivno djelovanje na apetit, djelujući na centralni nervni sistem tako da smanjuju apetit i stvaraju osjećaj sitosti" - zaključila je prof. Vranešić Bender.

Savjeti nutricionistice kako uživati u čokoladi:

1. Čokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan želudac.
2. Idealna temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20 °C. Nikada ne pohranjujte čokoladu u hladnjak – to će uzrokovati razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurića.

3. Ukoliko kušate nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite s onom koja ima najmanje kakaa, to je najčešće mliječna čokolada (izuzev bijele čokolade koja uopće ne sadrži kakao).
4. Kada jedete tamnu čokoladu, pustite da vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve okuse i arome. Zatim je nekoliko puta lagano prožvačite kako bi se otpustila sekundarna aroma. Potom pustite da još malo «odleži» u ustima. Na ovaj način ćete osjetiti čitav spektar okusa koji nudi dobra čokolada.