Svijet

Moderna tuži Pfizer i BioNTech: Uložili smo milione dolara, kopirali su našu revolucionarnu tehnologiju

Moderna je tužila Pfizer i BioNTech, tvrdeći da njihova vakcina protiv Covida kopira njihovu revolucionarnu tehnologiju. Moderna je u izjavi rekla da su Pfizer i BioNTech prekršili patente prijavljene između 2010. i 2016. koji su pokrivali njihovu mRNA tehnologiju, piše New York Times.

Moderna, sa sjedištem u Cambridgeu, Massachusetts, tužila je Pfizer Okružnom sudu SAD-a u Massachusettsu i Regionalnom sudu u Düsseldorfu u Njemačkoj, gdje je sjedište BioNTech-a. Messenger RNA, ili mRNA, genetski je zapis koji prenosi DNK upute strojevima svake stanice za stvaranje proteina i korišten je u proizvodnji vakcine protiv koronavirusa.

“Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo uveli, uložili milijarde dolara u stvaranje i patentirali je tokom decenije koje je prethodilo pandemiji COVID-19”, rekao je Stéphane Bancel, izvršni direktor Moderne.

“Ova temeljna platforma, koju smo počeli graditi 2010., zajedno s našim patentiranim radom na koronavirusima 2015. i 2016., omogućila nam je da proizvedemo sigurno i vrlo učinkovituvakcinu protiv Covid-19 u rekordnom vremenu nakon izbijanja pandemije.”

Moderna, koja je prihvatila 2,5 milijardi dolara novca poreznih obveznika za razvoj svoje vakcine protiv Covid-19, rekla je 2020. da neće provoditi svoje patente povezane s Covidom dok traje pandemija. No u martu je kompanija rekla da očekuje da će proizvođači koji nemaju sjedište ili ne proizvode u zemljama s niskim ili srednjim dohotkom poštovati intelektualno vlasništvo kompanije.

Moderna je u petak izjavila da ne traži odštetu za aktivnosti prije 8. martai da ne želi ukloniti vakcine Pfizera i BioNTecha s tržišta te da ne traži zabranu sprečavanja njihove buduće prodaje, s obzirom na potrebu za pristupom koronavirus vakcini. Jerica Pitts, glasnogovornica Pfizera, rekla je u petak ujutro da kompanija nije dobila tužbu i da “u ovom trenutku nije u mogućnosti dati komentar”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare