problemi u sportu

MOK poslao snažno upozorenje državama koje žele organizirati Olimpijske igre

Članica MOK-a Kolinda Grabar-Kitarović označila je sve veću politizaciju sporta kao jedan od problema

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) upozorio je države koje iz političkih razloga zabranjuju svojim sportistima da učestvuju u takmičenjima da bi time mogle da naškode svojim planovima da organizuju Olimpijske igre.

Članica MOK-a i bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović označila je sve veću politizaciju sporta kao jedan od problema na panelu sa svjetskim liderima.

Iako nije navela problematične zemlje, Poljska i Indonezija su izrazile interesovanje da organizuju Olimpijske igre 2036. godine. To su sljedeće Igre čiji će domaćin biti izabran.

Poljska je zabranila ruskim sportistima da učestvuju na ovogodišnjim Evropskim igrama kojima je bila domaćin. FIFA (Svjetska nogometna federacija) u maju je Indoneziji domaćinstvo Svjetskog prvenstva do 20 godina, pošto se protivila učešću Izraela.

"Svjedoci smo sve više ograničenja učešća sportista u međunarodnim takmičenjima.

Važno je da se sve zaintersovane strane i mogući domaćini obavežu da će poštovati etički kodeks i pravila“, navela je Grabar-Kitarović.“, rekla je Grabar-Kitarović na sastanku MOK-a.

Odluka o domaćinu OI 2036. neće biti donesena prijee 2026. ili 2027. godine.

Grabar-Kitarović je rekla da će se raditi po novijem procesu kojim će se izbeći kampanje i sporna glasanja. Domaćini Igara su tradicionalno birani kada lista kandidata bude stavljena pred 100 članova MOK-a.

Umjesto toga, potencijalni domaćini sada rade "iza scena" sa MOK-om, što znači da kandidat dobija ekskluzivni pregovarački period za definiranje planova.

Domaćin Olimpijskih igara 2032. je australski Brizbejn. Ovaj grad je prvi izabran na ovaj način prije dve godine, kada su članovi MOK odobrili preporuku Izvršnog odbora.