AUKCIJA

‘Mokra’ košulja kojom se Colin Firth proslavio prodana za nevjerojatnih 25.000 funti

Scena u kojoj Fitzwilliam Darcy odjeven skače u jezerce na svojem posjedu i potom mokar, košulje priljubljene uz tijelo, izlazi iz vode, jedna je od najomiljenijih u seriji "Ponos i predrasude". Riječ je o BBC-jevoj adaptaciji knjige Jane Austen koja je britanskog glumca Colina Firtha 1995. lansirala među zvijezde te je zbog te scene dobio titulu seks simbola.

View this post on Instagram

A post shared by Kerry Taylor Auctions (@kerrytaylorauctions)

Košulja u kojoj se Colin Firth okupao izrađena je od lana u skladu s modom 1810-ih, ima dva mala, bijela gumba (koja su obožavateljice u mislima polako otkopčavale), a dizajnirala ju je kostimografkinja Dinah Collin.

Čuvala se u posebnom spremištu za kostime u Londonu, pod oznakom "Costumier Cosprop - Darcy Wet shirt" dok ovih dana nije prodana na online aukciji, piše CNN. Kostim po kojem pamtimo britanskog glumca u legendarnoj ulozi, prodan je za za 25.000 funti na dobrotvornoj aukciji. Očekivalo se da će odjeća koju je nosio u seriji: bijela košulja, baršunasti prsluk, hlače kože i čizme, postići između 7.000 i 10.000 funti, ali se na aukciji više nego udvostručila početna prodajna cijena,prodana je za 25.000 funta, piše The Independent.

Osim košulje, ove sedmice su na aukciji ponuđeni kostimi iz BBC-jevih ekranizacija i drugih filmskih projekata, poput kostima Drew Barrymore iz filmu "Ever After: A Pepeljuga Story" te zeleni ogrtač s kapuljačom i haljina koju je Meryl Streep proslavila u filmskom klasiku "Ženska francuskog poručnika".

Aukciju vodi Kerry Taylor Auctions (specijalizirana aukcijska kuća za antiknu odjeću, vintage modu i tekstil), a organizirana je u saradnji s fundusom kostima koji je davne 1965. osnovao Oscarom i Baftom nagrađeni dizajner britanski dizajner, John Bright. Prihod je namijenjen njegovoj dobrotvornoj organizaciji, Fondacijii Bright, a nadmetanje će za spomenute kostime, osim već prodane košulje, trajat će do 10. marta. Bez sumnje, Darcyjeva košulja izazvala je najveći interes: iznos dostignut na humanitarnoj aukciji dosegao je, preračunato, 29.250 eura.

"Scena s košuljom gospodina Darcyja nikada nije bila napisana u scenariju. Nastala je tokom mog razgovora sa sada pokojnim Christopherom Prinsem, koji je tada bio šef muške odjeće u Cospropu. U toj sceni Darcyja špijunira Elizabeth Bennet, gleda ga kako izlazi iz jezera nakon što se osvježio vrućeg, ljetnog dana. Budući da muška golotinja nije bila dopuštena na ekranu, rodila se ideja o ‘mokroj košulji‘”, pojasnio je za CNN glumac kojeg i danas pamtimo po mokroj sceni, kad mu je slavu "preuzeo" danas legendarni kostim.