tema otoka

Mostarsko proljeće: Otvorena izložba ‘Daljine’ Mirjane Drežnjak Naletilić

U sklopu Mostarskog proljeća 2024. – Dana Matice hrvatske u utorak je u Galeriji kraljice Katarine Kosače otvorena izložba slika "Daljine", Mirjane Drežnjak Naletilić.

Radovi prikazani na izložbi nastali su u 2024. godini i predstavljaju nastavak dugogodišnjeg autoricinog likovnog istraživanja na temu otoka.

"Za mene je otok predmet divljenja, usidren u moru, odolijeva i suncu i burama. U ovom ciklusu ga uspoređujem sa čovjekom koji je u ovom modernom svijetu često osamljen sa svojim burama i olujama, čeka sunce i ne shvaća da ga more (život) ne razdvaja nego povezuje s drugima", istaknula je autorica Mirjana Drežnjak Naletilić.

Njen ciklus radova o otocima istražuje bajkovite obrise Mediterana, čupajući ih iz svakodnevnice, stvarajući nove jedinstvene svjetove, uhvaćene u vječnom plesu čovjeka i prirode.

Čempresi, otoci i čamci samo nagovještavaju pretpostavku mora i prostora. Svijet je to mašte i alegorije koji nas vodi imaginarnim pejzažima i našim unutarnjim refleksijama.

Mirjana Drežnjak Naletilić rođena je u Prozor-Rami 1975. godine. Radi u Srednjoj umjetničkoj školi "Gabrijel Jurkić" u Mostaru kao profesorica grafike.

Autorica je nekoliko školskih udžbenika i radnih materijala za likovnu kulturu. Usto, voditeljica je likovne radionice za djecu uzrasta od 5 do 12 godina i dugogodišnja asistentica na Teološko-katehetskom institutu u Mostaru na predmetu Umjetnost, kršćanska ikonografija i likovno izražavanje.

Do sada je imala pet samostalnih izložbi i više od stotinu skupnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji, JAR-u, Egiptu, Maleziji i drugdje.