isprobajte

Muči vas noćni kašalj? Ovaj prirodni napitak od samo nekoliko sastojaka odličan je lijek

Dok ležite niz grlo vam se počne slijevati nakupljeni sekret, zbog čega imate nagon disati na usta, što dodatno isušuje grlo i sluznicu te vas tjera na kašalj, piše She.

Poznato je kako tamni napitci često uzrokuju nemilosrdnu žutu boju zubi, no, osim kafe i čaja, o pranju zuba trebali bismo paziti i nakon konzumacije sirupa za kašalj. Ljepljivi sirupi lako se zalijepe za zube pa bismo o pranju trebali razmisliti i nakon konzumacije sirupa.

Zaboravite čajeve i sirupe. Ovo efikasno prirodno rješenje u obliku napitka od svega nekoliko sastojaka je sve što vam treba.

Banana – voće za dobar san

Banana je mnogima omiljeno voće, a odlično je prirodno sredstvo za dobar san. Ona sadrži vitamin B6, koji djeluje tako da aminokiselinu triptofan pretvara u serotonin, koji ne samo da pomaže u dobrom raspoloženju, već je ključan i za regulaciju lučenja melatonina.

Osim toga, ovo voće sadrži i kalij i magnezij, minerale, koji opuštaju mišiće te ublažavaju stres i tjeskobu.

Ananas – sadrži protuupalni bromelain

U kombinaciji s bananom ananas je odlična prirodna pomoć kod noćnog kašlja. Ovo egzotično voće ima snažno protuupalno djelovanje. Osim toga, bromelain iz ananasa djeluje kao snažan mukolitik, što znači da pomaže razbijanju sluzi koja se stvara u dišnim putevima te tako olakšava disanje.

Čak i ako bolujete od astme ili alergije, bromelain iz ananasa pomaže u lakšem disanju. Također bogat je i esencijalnim nutrijentima, poput vitamina C, koji je važan za jačanje imuniteta, kalij, magnezij i bakar.

Med – umiruje nadraženo grlo i suzbija kašalj

Med je oduvijek bio poznat kao prirodni lijek za kašalj, a zahvaljujući njegovoj ljepljivoj, gustoj i vlažnoj teksturi, on oblaže grlo te ga umiruje i štiti. Istraživanja su pokazala da uzimanje meda prije spavanja može suzbiti kašalj kod djece tijekom noći. Ipak, ne preporučuje se djeci mlađoj od godinu dana.

Napitak za ublažavanje noćnog kašlja

Sastojci

  • 1 banana
  • komad ananasa
  • malo meda
  • voda

Priprema:

Zakuhajte vodu u loncu. Nakon toga, ogulite bananu i očistite ananas i ubacite ih u blender pa izmiksajte tako da dobijete pire. Potom ga izlijte u posebnu zdjelu, prelijte ga vrućom vodom, poklopite i ostavite da odstoji oko pola sata.

Nakon što se pire od ananasa i banane ohladi, dodajte malo meda. Nakon toga, ulijte još vode tako da dobijete tekući napitak. Popijte jednu šalicu prije spavanja.

Naravno morate uzeti u obzir i to da uzrok noćnog kašlja ne mora nužno biti prehlada ili gripa. Naime, može se raditi i o astmi, alergiji ili pak nečem ozbiljnijem. Ako vaš kašalj traje predugo i ništa vam ne pomaže, posjetite ljekara da provjerite o čemu se tačno radi.