pomoć iz prirode

Muči vas uporni kašalj? Pomoći će vam čaj od crvenog luka

Crveni luk možda nema svima ugodan okus i miris, ali je bogat spojevima koji vam mogu pomoći na putu oporavka od prehlade, pogotovo ako se borite s kašljem.

Nakon što prođe prehlada, ponekad kašalj ostaje prisutan i do nekoliko tjedana. Iako je to prirodan način na koji se naše tijelo oslobađa viška sluzi, možemo mu pomoći da što prije prođe ovu dosadnu i napornu fazu oporavka. Za iskašljavanje su najbolji prirodni preparati, a i u apotekama postoji širok izbor, što znači da vam i ljekari uglavnom savjetuju sirupe izrađene na bazi biljaka koje potiču iskašljavanje.

Jedan od načina da se tijelo izbori protiv kašljanja jest i unos tekućine, posebno čajeva. Kako crveni luk obiluje eteričnim uljima koja pomažu rastvaranju sluzi i iskašljavanju, od ovoga povrća možete pripremiti i čaj.

Osim toga, crveni luk ima antibakterijski učinak, ali i smiruje bronhije. No kod pripreme čaja dobro je koristiti i ljusku luka jer sadrži puno više ljekovitih spojeva nego onaj bijeli dio, a posebno je bogata flavonoidima, vitaminom C i mineralima koji pomažu jačanju imuniteta, što će pridonijeti bržem oporavku.

Za čaj od luka, trebat će vam 2 srednje glavice crvenog luka, 1 litra vode i 10 dag smeđeg šećera, koji pomaže ublažavanju okusa i mirisa ovog čaja. Luk operite zajedno s ljuskom i staviti da se kuha u litri vode sa šećerom.

Kada proključa, kuhajte još 15-ak minuta pa procijedite, a kada se prohladi (ne potpuno), dodajte žlicu meda. Čaj pijte pije mlačan, gutljaj po gutljaj. Ovaj pripravak u obliku čaja potiče iskašljavanje, a time i brži prestanak kašlja.