ambasador SAD

Murphy: Neki bi da se zaboravi kakvo se zlo desilo, zato su SAD kosponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy danas se obratio javnosti u Potočarima prilikom otvorenja objekta-depoa koji je napravljen kako bi se omogućilo adekvatno i dostojanstveno pohranjivanje i očuvanje svih neidentifikovanih ostataka žrtava genocida.

“Danas smo ovdje da zvanično otvorimo ovaj važan objekat, koji se nalazi iza mene, objekat koji će omogučiti dostojno počivalište za neidentifikovane posmrtne ostatke i lične stvari žrtava genocida. Ovaj depo služit će i kao spomenik svjedočanstvo strahotama genocida u Srebrenici- za sve koji žele odati počast i učiti iz istorije”, kazao je Murphy, prenosi N1.

“Sjedinjene Države veoma su počastvovane što su mogle biti partner Memorijalnom centru u izgradnji ovog objekta. Trenutno u Tuzli, u prostorijama Identifikacionog projekta Podrinje, leže hiljade bijelih vreća i kutija sa dijelovima posmrtnih ostataka onih koji su ubijeni u brutalnom genocidu”, dodao je Murphy.

Kako je naglasio Murphy, posmrtnim ostacima će biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje koji su im za vrijeme života uskraćeni.

“Ovi još bezimeni posmrtni ostaci uskoro će biti smješteni ovdje, gdje će im biti vraćeno dostojanstvo i poštovanje koji su im za života tako okrutno uskraćeni. U depou će se pažljivo čuvati biološki uzorci, lične stvari i ostaci odjeće. Kancelarije, prostorije za arhiviranje i prostorija za konzervaciju osiguraće trajno sjećanje na žrtve te dokumentovati i edukovati ljude o istoriji ovog zločina za generacije koje dolaze”.

“U vrijeme kada negiranje genocida i etnonacionalistička retorika ponovo pomaljaju glavu, ništa ne može biti počasti važnije od ovog prostora i rada Centra na odavanju počasti i dokumentovanju zločina koji su su se se dogodili prije tri decenije. Sjećanjem na žrtve genocida u Srebrenici, te brižnim čuvanjem njihovih posmrtnih ostataka, želimo osigurati da s ovaj genocid nikada ne zaboravi i ne ponovi”, dodao je ambasador Murphy.

“Nažalost, suočeni smo sa rastućim pokušajima prekrajanja historije od strane onih koji bi htjeli da svijet zaboravi da se to zlo dogodilo. Osim negiranja činjenica o genocidu i širenja dezinformacija o događajima koji su se odigrali u Podrinju tokom rata 1992-1995, oni insistiraju na lažnom narativu da očuvanje sjećanja predstavlja življenje u prošlosti.

“Zapravo, odavanje počasti žrtvama i sve ostalo što Centar čini kako bi očuvao sjećanje na njih i pružio podršku preživjelima, sasvim je suprotno od toga”, kazao je Murphy u obraćanju.

“Ova kultura sjećanja na žrtve mržnje i podjela iz prošlosti ključni je korak na putu ozdravljenja i budućeg pomirenja”, dodao je.

“Ona uspostavlja trajnu evidenciju činjenica o onome što se dogodilo, tako da kroz dijalog, priznanje i zajedničku predanost pravdi za žrtve ovog dobro dokumentovanog zločina, možemo transformisati bol iz prošlosti u snagu mira. Zbog toga su Sjedinjene Države ko-sponzor Rezolucije UN koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, a kojom se 11. juli utvrđuje kao dan sjećanja na genocid.

Ova Rezolucija, koja potvrđuje činjenice i presude međunarodnih krivičnih sudova i Međunarodnog suda pravde, važan je korak za napredovanje regije na putu pomirenja”, zaključio je u obraćanju Murphy.

Podsjećamo, izgradnja objekta-depoa počela je u oktobru 2023. godine kako bi se omogućilo adekvatno i dostojanstveno pohranjivanje i očuvanje svih neidentifikovanih ostataka žrtava genocida, te tako doprinjelo odavanju počasti i očuvanju sjećanja na njih. Sredstva za izgradnju udružili su Memorijalni centar Srebrenica i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz mirovni projekat PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS). Objekat predstavlja značajan doprinos memorijalizaciji i sprečavanju negiranja genocida.