Ambasador SAD

Murphy: Ako SDA radi za jednu porodicu, ona nije probosanska. Ona je probakirovska

Ako je SDA samo porodična stranka koja radi u interesu porodice Izetbegović, onda ne pomaže BiH, poručio je ambasador SAD u BiH

Američki ambasador u BiH Michael Murphy bio je gost nove sezone Centralnog dnevnika na Face TV gdje je govorio, između ostalog, i o stranci demokratske akcije (SDA).

Murphy je kazao da su SAD imale dobre odnose sa članovima i nekima od političkih lidera iz SDA.

"SDA je imala veliku ulogu u historiji ove zemlje i mi smo to prepoznali. Spremni smo i dalje raditi sa političarima iz SAD, spremni smo se angažovati na radu na promjenama…", rekao je Murphy.

Kaže kako je pročitao intervju koji je lider SDA Bakir Izetbegović dao prije neki dan te da je ostao zaprepašten nekim stvarima koje je rekao.

"Govorio je o tome kako je naslijedio stranku, na način kao da je on posjeduje. Zadnji put kad sam ja provjeravao činjenice nije bio ni kralj ni sultan. Ne možete naslijediti stranku, mislim, bira vas članstvo stranke. Alija Izetbegović i Sulejman Tihić su to shvatali, nisam baš siguran da Bakir Izetbegović to razumije. Siguran sam da upravo zbog toga on sada ne sjedi u zgradi Predsjedništva BiH, već Denis Bećirović", istakao je Murphy.

Murphy dalje ističe da, ako je SDA samo porodična stranka koja radi u interesu porodice Izetbegović, onda ne pomaže BiH.

"To onda nije probosanska nego probakirovska stranka, a to nije ono što ovoj zemlji treba. To nije stranka kakva je nekada bila, a to znamo jer smo imali čvrste odnose sa liderima SDA ranije", poručio je ambasadro SAD u BiH.

Murphy je istakao da SAD nisu pro-bilo koje stranke u BiH te da samo žele raditi sa partnerima koji su spremni i žele voditi ovu zemlju naprijed.

"Nismo antibošnjaci, antihrvati, antisrbi. SDA je jednostavno ostala bez vlasti i sada pokušava pronaći krivce za to, ali to se dešavalo i SNSD-u i HDZ-u… Ne vjerujem da ljudi vjeruju u to što Bakir govori. SDA su kroz sve ove godine bile najveći partner i podrška BiH", kazao je, između ostalog, Michael Murphy.