susret u varešu

Murphy se sastao sa Maroševićem, bivšim HDZ-ovcem kojeg se smatra ozbiljnom prijetnjom Draganu Čoviću

Ambasador SAD Micheal Murphy sastao se sa načelnikom Vareša Zdravkom Maroševićem.

O tome je izvjestila Ambasada SAD na svom nalogu na X-u uz zanimljivu opis.

"Sjajan današnji sastanak sa načelnikom Vareša Zdravkom Maroševićem. Načelnik Marošević prepoznaje da su pragmatično vodstvo i ekonomski rast predvođen privatnim sektorom ključni za stvaranje radnih mjesta i prosperiteta koji su neophodni građanima BiH da izgrade budućnost za sebe i svoje obitelji u BiH", navedeno je u objavi.

Ova posjeta dolazi u zanimljivom trenutku.

Naime, Marošević je dugogodišnji načelnik Vareša koji na svakim izborima dobiva glasove Hrvata ali i Bošnjaka. On je bio član HDZ-a do septembra prošle godine kada je istupio iz ove stranke zbog politike Dragana Čovića.

On je zajedno sa drugim odbjeglim članovima HDZ-a formirao stranku HDS koja treba biti alternativa politici HDZ-a, a predsjednik ove stranke je Ivo Tadić.

Poznato je da se Murphy odnosno američka administracija sve više protivi politici HDZ-a i Dragana Čovića. Raskol je nastao na pitanju južne plinske interkonekcije koju Čović blokira jer želi da je kontrolira nova firma koja bi bila osnovana u Mostaru.

Murphy je zbog toga u nekoliko navrata optužio Čovića da stavlja svoje privatne interese ispred interesa građana BiH, pa i Hrvata.