Magazin

Musk postao član upravnog odbora Twittera dan nakon što je preuzeo 9 posto dionica

Milijarder Elon Musk postao je član upravnog odbora Twittera dan nakon što je preuzeo 9% udjela te društvene mreže.

Twitter je danas saopćio da je jučer sklopio sporazum s Muskom putem kojeg ima mjesto u upravnom odboru kompanije. Mandat mu istječe 2024. godine. Kao član odbora, neće smjeti posjedovati više od 14.9% dionica Twittera, piše ABC News.

Podsjetimo, američka komisija za vrijednosne papire i burze jučer je objavila da je Musk kupio 9.2% Twittera, kompanije vrijedne gotovo tri milijarde dolara.

Nakon ove objave vrijednost dionica Twittera porasla je za više od 25%. Musk je postao jedan od najvećih dioničara tvrtke i sad posjeduje četiri puta više dionica od osnivača Twittera Jacka Dorseyja. Dorseyjev udio je 2.25%.

Musk je jedan od najpopularnijih korisnika Twittera, s više od 80 miliona pratitelja. Često objavljuje i detalje o svojim kompanija, zbog čega je u više navrata bio optužen za manipuliranje tržištem, a protiv njega je bilo pokrenuto i nekoliko istraga.

Posljednjih sedmica Musk je objavljivao o Twitteru i algoritmima koji upravljaju platformom.

24.marta je napisao kako je “zabrinut zbog de facto pristranosti u algoritmu koji ima veliki učinak na javni diskurs” i podijelio anketu u kojoj je pozvao svoje pratitelje da glasaju o tome treba li taj algoritam biti otvorenog koda.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare