Uncategorized

Musk uklanja plave kvačice s Twittera: Trump, Beyonce i Gates već su ih izgubili

plave kvačice musk

Twitter je u četvrtak počeo uklanjati plave kvačice s korisničkih profila, a poznate osobe, uključujući papu Franju i Beyonce, izgubile su tako status kojim se potvrđuje da se ne radi o lažnom računu. Neke slavne osobe poput košarkaške zvijezde LeBrona Jamesa i pisca Stephena Kinga i dalje imaju plave kvačice koje potvrđuju da se radi o autentičnim profilima iako su rekle da neće Twitteru plaćati tu novu uslugu.

Musk platio kvačice za neke (koji to nisu htjeli)

"Moj Twitter račun kaže da sam se pretplatio na Twitter Blue. Nisam. Moj Twitter račun kaže da sam dao telefonski broj. Nisam", tvitao je Stephen King. Musk mu je odgovorio: "Nema na čemu, namaste", s emotikonom prekriženih ruku, sugerirajući da je Kingovu kvačicu platio sam.

The Verge je izvijestio da ni LeBron James, koji je ranije rekao da neće platiti verifikaciju, nije sam platio da zadrži kvačicu. Zaposlenik Twittera poslao je elektronsku poruku košarkašu da mu je u ime Elona Muska "dana besplatna oznaka".

Musk je naknadno tvitao da "lično plaća za nekoliko ljudi". "Samo Shatner, LeBron i King", dodao je, misleći na glumca Zvjezdanih staza Williama Shatnera, koji se prošli mjesec žalio da je prisiljen platiti da zadrži svoju plavu kvačicu. Među onima koji su izgubili oznake su bivši američki predsjednik Donald Trump, suosnivač Microsofta Bill Gates i reality TV zvijezda Kim Kardashian.

Trumpova djeca Ivanka i Don Trump Jr., s druge strane, nisu izgubila oznaku, ali njihov brat Eric Trump jest. Pod Muskovim vlasništvom, Twitter je promijenio način na koji dijeli plave kvačice koje su ranije davane istaknutim pojedincima, novinarima, političarima i ustanovama nakon provjere njihovog identiteta.

Naplaćivao 8 dolara

Kvačice služe kao oznaka autentičnosti.

Musk je u novembru rekao da će Twitter početi naplaćivati 8 dolara mjesečno za takvu oznaku u nastojanju da pokrene nove izvore prihoda izvan sektora oglašavanja. Firma je kasnije ponudila kvačice u drugim bojama - zlatnu za firme i sivu za vladine i multilateralne organizacije i dužnosnike.

Među osobama koje imaju milione pratitelja, a ostali su bez kvačice su i pjevačica Selena Gomez, sa 67 miliona pratitelja, i košarkaški virtuoz Steph Curry, sa 17,3 miliona pratitelja. Ista sudbina snašla je i kreatoricu Harryja Pottera, JK Rowling, pa se njenih 14 miliona pratitelja može pitati piše li objave ona ili možda Voldemort.