zamke

Na dijeti ste, a kilogrami ne padaju? Pet je razloga zašto ne uspijevate smršavjeti

Zaista može djelovati frustrirajuće kad se strogo pridržavamo dijete i odlazimo na treninge, a vaga i dalje pokazuje istu brojku. Nakon nekoliko sedmica 'statisa quo' ponestat će nam motivacije i postoji velika mogućnost da od svega dignemo ruke i vratimo se starom načinu života. Zašto salo može biti tako tvrdoglavo, pitamo se.

Postoji više mogućih uzroka zašto ne mršavimo unatoč dijetalnoj prehrani, a prije svega bilo bi dobro da provjerite kako radi vaša štitnjača. Naime, ako ova žlijezda ne funkcionira kako treba može usporiti metabolizam i uzrokovati nakupljanje viška kilograma. Ako ste već posjetili endokrinologa i znate da nije problem u radu štitnjače uzrok za neuspjeh u mršavljenju mogao bi ležati u ovim stvarima:

Premalo sna, previše stresa

Stres negativno utječe na naše tijelo - i to na više nivoa. Između ostalog potaknut će proizvodnju tako zvanog hormona stresa, kortizola, koji pak uzrokuje taloženje masnoće u organizmu. Osim toga, kad smo pod stresom imamo potrebu više i češće grickati, a što je najgore ne pazimo je li ono što jedemo zdravo ili nije. Ako se osjećaš uznemireno veća je mogućnost da ćeš slistiti burger i veliki sladoled, zar ne?

Loši ugljikohidrati

Nije dovoljno samo odreći se masne hrane, ako želite skinuti višak kilograma, obratite pažnju na ugljikohidrate koje unosite. Bijelo brašno i šećer definitivno su loš izbor jer će uzrokovati nagli porast pa pad inzulina krvi. Radi toga ćete osjećati veću glad ili čak napadaje gladi tokom dana. Integralne žitarice, s druge strane, tijelo duže probavlja pa ćemo duže biti siti, a ujedno će naše organizam dobovati više hranjivih tvari za optimalno funkcioniranje.

Dijetalni proizvodi

Možda mislite da su sve namirnice s oznakom 'light' dozvoljene ako ste na dijeti, ali takvi proizvodi mogu biti zamka. Prvo, mnoge zamjene za šećer u takvim proizvodima mogu uzrokovati jači osjećaj gladi, što nas pak potiče na to da još više jedemo. Drugo, iako takve namirnice sadrže manje kalorija, mogu, radi boljeg okusa, imati više soli ili masti. Najbolji izbor je neprocesuirana hrana, kao što su voće, povrće i integralne žitarice.

Nedostaju vam vitamini ili minerali

Možda niste znali, ali kad ste na dijeti vrlo je važno da uzimate sve potrebne vitamina i minerale – posebno su u tom smislu bitni vitamin C, magnezij, cink i kalcij. Ako nedostaju ove hranjive tvari osjećat će se umorno i iscrpljeno, a sasvim je moguće da ćeš i sabotirati svoj fitnes cilj. Zbog nedovoljno magnezija, naprimjer, tijelo ne može pravilno iskoristiti tvari iz hrane koju unosimo, a vitamin C sagorijeva masnoće. Kako bi znala imaš li prenisku razinu vitamina ili minerala, trebaš napraviti krvnu sliku s ovim parametrima.

Brkate žeđ s glađu

Zvuči pomalo nevjerovatno, ali zapravo je vrlo čest slučaj da mislimo kako smo gladni dok smo zapravo žedni. Probajte i sami ćete se uvjeriti – idući put kad budete mislili da trebate jesti, najprije popijte čašu vode i malo pričekajte. Naime, dnevno bismo trebali popiti oko 2 litra vode, nerijetko ne unosimo dovoljno tekućine, niti pazimo na to. Zato nam se može činiti da nam tijelo traži hranu, a zapravo smo žedni.