Svijet

Na ivici rata: Amerika šalje vojsku na granice Ukrajine

Čak 8.500 američkih vojnika stavljeno je u stanje pojačane pripravnosti zbog mogućeg rasporeda u istočnu Europu dok se ruske trupe gomilaju na ukrajinskoj granici, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby, piše CNN.

Američki ministar obrane Lloyd Austin izdao je pripremu za raspoređivanje zapovijedi prema uputama predsjednika Joea Bidena, što je posljednji korak koji su SAD poduzele kako bi se pripremile za potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu za koju su dužnosnici upozorili da bi mogla biti neizbježna. Kirby je rekao da je “većina” američkih vojnika stavljenih u stanje pojačane pripravnosti bila namijenjena za jačanje snaga brzog odgovora NATO-a, ali je rekao da Austin također želi biti “spreman za sve druge nepredviđene situacije”.

Od ponedjeljka poslijepodne nije donesena konačna odluka o raspoređivanju trupa, naglasio je Kirby.

“Sjedinjene Države poduzele su korake kako bi povećale spremnost svojih snaga u zemlji i inozemstvu, tako da su spremne odgovoriti na niz nepredviđenih situacija, uključujući podršku snagama za odgovor NATO-a ako budu aktivirane”, rekao je Kirby. Istaknuo je da se Snage za odgovor NATO-a “sastoje od oko 40.000 multinacionalnih vojnika”.

CNN je ranije u ponedjeljak izvijestio da je Bidenova administracija u završnoj fazi identificiranja konkretnih vojnih jedinica koje želi poslati u istočnu Europu, prema brojnim američkim i odbrambenim dužnosnicima.

“U slučaju NATO-ovog aktiviranja NRF-a ili pogoršanja sigurnosnog okruženja, Sjedinjene Države bile bi u poziciji da brzo rasporede dodatne brigadne borbene timove, logistiku, medicinu, zrakoplovstvo, obavještajne službe, nadzor i izviđanje, transport i dodatne sposobnosti u Europu “, rekao je Kirby.

Biden je sa svojim najvišim vojnim dužnosnicima tokom brifinga u Camp Davidu u subotu razgovarao o mogućnostima povećanja broja američkih trupa na Baltiku i u istočnoj Europi, rekao je visoki dužnosnik.
Kirby nije želio reći gdje bi se američke trupe mogle rasporediti, ali je rekao da su SAD “jasno dale do znanja saveznicima s istočnog boka da smo spremni pojačati njihove sposobnosti ako im to zatreba”.

Vijest dolazi usred američkih upozorenja da bi potencijalna ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna. State Department je u nedjelju smanjio broj zaposlenih u američkoj ambasadi u Kijevu, u Ukrajini, s odlaskom nebitnog osoblja i članova porodice iz “mjera predostrožnosti”.

Biden će održati videokonferenciju s europskim čelnicima u ponedjeljak poslijepodne, za koju je Bijela kuća rekla da je dio konsultacija i koordinacije administracije s europskim saveznicima kao odgovor na jačanje prisustva ruske vojske.
Cilj slanja vojnih pojačanja u istočnu Europu bio bi pokušaj odvraćanja Rusije od vojnih akcija i uvjeravanje saveznika u predanost SAD, no nema nagovještaja da bi se američke borbene trupe rasporedile u Ukrajinu ili sudjelovale u bilo kojoj borbenoj ulozi. Kirby je istaknuo da SAD imaju samo vojne savjetnike u Ukrajini.


Sjedinjene Američke Države poslale su dvije pošiljke oružja Ukrajini tokom protekle sedmice u sklopu nedavno usmjerene sigurnosne pomoći za jačanje ukrajinske vojske. Zemlje NATO-a također šalju dodatne brodove i borbene avione u istočnu Europu i stavljaju snage u pripravnost, rekao je glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u priopćenju u ponedjeljak.
“NATO će nastaviti poduzimati sve potrebne mjere za zaštitu i odbranu svih saveznika, uključujući jačanje istočnog dijela Saveza”, rekao je Stoltenberg.

SAD i Velika Britanija smanjuju broj zaposlenih u ambasadama u Kijevu

Najnovija obavještajna procjena ukrajinskog ministarstva odbrane pokazala je da je Rusija sada rasporedila više od 127.000 vojnika u regiji, dok su američki dužnosnici rekli da je Rusija u mogućnosti pokrenuti invaziju u bilo kojem trenutku.

Američki dužnosnici još uvijek ne znaju što ruski predsjednik Vladimir Putin planira učiniti ili je li odlučio napasti Ukrajinu. No neki dužnosnici koji su vidjeli obavještajne podatke kažu da postoje dokazi da Rusija planira pokušati zauzeti Kijev i zbaciti vladu, kao što je CNN ranije izvijestio.

Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva u priopćenju je u subotu da ima informacije da ruska vlada planira “postaviti proruskog vođu u Kijevu dok razmatra hoće li izvršiti invaziju i okupirati Ukrajinu”.
Moskva poriče da planira invaziju, optužujući SAD i NATO za eskalaciju napetosti zbog njihove podrške Ukrajini. Kremlj je u ponedjeljak odbacio izvješća o planovima za postavljanje proruskog čelnika u Ukrajinu kao “histeriju”.

“Napetosti eskaliraju zbog konkretnih akcija koje poduzimaju SAD i NATO”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Mislim, informacijska histerija kojoj svjedočimo. Velikodušno je uokvirena ogromnom količinom lažnih informacija, samo laži i lažnjaka.”

Dužnosnici State Departmenta rekli su novinarima u nedjelju da odluka o smanjenju broja osoblja u ambasadi nije posljedica bilo kakve promjene u razinama prijetnji američkom osoblju u zemlji. Dužnosnici su rekli da je potez smanjenja osoblja ambasade i poticanje Amerikanaca u zemlji da odu dijelom zbog toga što bi pomoć State Departmenta bila “ozbiljno pogođena” ako dođe do ruske vojne akcije u Ukrajini.

Osim što je SAD smanjio broj zaposlenih u svojoj ambasadi u Kijevu, Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva također je u ponedjeljak objavilo da se dio osoblja i članova britanske ambasade povlači kao odgovor na rastuće prijetnje iz Rusije.

SAD nastavlja diplomatski angažman s Rusijom, ali nedavni razgovori nisu uspjeli donijeti bilo kakav napredak. Rusija je rekla da se SAD i NATO moraju obavezati da nikada neće primiti Ukrajinu u NATO i povući vojna raspoređivanja iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući Rumuniju i Bugarsku. SAD je više puta ponavljao da ti zahtjevi nisu prihvatljivi, iako je državni sekretar Antony Blinken prošle sedmice rekao da će SAD odgovoriti pisanim putem na zahtjeve Moskve nakon njegovog sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare