ugodan san

Na kojoj strani spavate? Ne, nije svejedno

Spavanje na leđima, stomaku, lijevo ili desno - svaki položaj spavanja ima svoje prednosti i nedostatke koji mogu utjecati na vaše zdravlje i dobrobit. Ipak, jedan od ovih položaja spavanja smatra se najzdravijim.

Navečer pasti u krevet, odmah zaspati, sanjati nešto lijepo i ujutro se probuditi potpuno opušteno? Zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito. Zapravo, nisu samo ugodna, mekana posteljina, udoban madrac i rutina opuštanja ključni za dobar san - prema stručnjacima, položaj spavanja također utječe na to koliko ćemo dobro zaspati i "ostati u snu".

Zato bismo prilikom spavanja trebali ležati na lijevom boku.

Spavate li uvijek na desnoj strani? Onda biste trebali to brzo promijeniti, jer je lijeva strana u mnogočemu bolja za spavanje.

Lijeva strana tijela je dominantna strana za limfni sistem: oko 75 posto tjelesne limfne tekućine, koja sadrži proteine, glukozu, druge metaboličke produkte i otpadne proizvode, otječe na ovu stranu. Dok se kreće do mliječnog kanala, koji skuplja limfu iz donjeg dijela tijela, tekućina se pročišćava. Spavanje na lijevoj strani ne samo da potiče transport važnih hranjivih tvari već i otpadnih tvari, jer se slezena, koja je odgovorna za pročišćavanje krvi, također nalazi na lijevoj strani i stoga može učinkovitije raditi.

Ako spavate na desnoj strani, vaše srce mora puno više raditi. Aorta, najveća tjelesna arterija, napušta vrh srca i skreće ulijevo prije ulaska u abdomen. Ako spavate na lijevom boku, srce pumpa krv izravno nizbrdo u silaznu aortu, što automatski oslobađa pritisak na organ.

Položaj želuca i gušterače također sugerira spavanje na lijevoj strani. Spavanje na lijevoj strani pomaže u usmjeravanju probavnih sokova u pravom smjeru i olakšava gušterači lučenje važnih enzima. Kretanje otpadnih tvari iz tankog u debelo crijevo također je olakšano spavanjem na lijevom boku, što rezultira općenito poboljšanom probavom.

Budući da jednjak ide desno od želuca, spavanje na lijevom boku također može pomoći u sprečavanju žgaravice jer se kiseli želučani sadržaj ne vraća tako lako natrag u jednjak.