Životni stil

Najbolje palačinke: Dodajte jedan sastojak zbog kojeg postaju mekane i prozračne

Najbolje palačinke

Mnogima su baš palačinke prvi kulinarski podvig koji su savladali. I ne postoji domaćica koja nema neki svoj recept za omiljeno jelo mladih i starih. I kada već tijesto sprema odokativno, uvijek ima neka caka koja će palačinkama dati posebnu mekoću i teksturu. Ali, koje su to najbolje palačinke?

E, sad, možda vaša mama, baka ili komšinica dodaju kiselu vodu ili prašak za pecivo, ali profesionalni kuhari imaju drugačiju caku.

Tvrde da od ovog sastojka palačinke budu čudesne.

A sve što treba da uradite jeste da u smhesu za palačinke dodate i malo piva.

Pivo pojačava efekt praška za pecivo u smjesi, odnosno doprinosi tome da se palačinke malo podignu tokom pečenja, ali da iznutra ostanu meke i prozračne.

Zapravo pivo stvara ugljendioksid i tako djeluje kao prirodno sredstvo za dizanje, a pritom tijesto čini rastresitim i izrazito finim, takvim da se ono topi u ustima.

Pivo će doprinijeti i tome da tekstura palačinki bude veoma lijepa, prozračna i sa puno sitnih rupica.

Možete dodati bilo koju vrsta piva, a ono će utjecati i na to da li su palačinke manje ili više slatke.

Kuhari uglavnom preporučuju dodavanje svijetlog piva.

A koliko piva da dodate?

Količina zavisi od toga koliko mlijeka stavljate u smjesu. Ipak, najčešći savjet je da taj odnos bude 50:50 - naprimjer jedna čaša mlijeka i jedna čaša piva. I dobit ćete najbolje palačinke.