Puni Gas

Najskuplji Porsche 928 ikada

Porsche 928 u dobrom stanju može se naći već za 20.000 eura, što nije previše za ljubitelje.

Razlog: kupe iz Zuffenhausena sa prednjim V8 motorom iz 1970-ih i 1980-ih, istini za volju, nikada nije dostigao kultni status modela 911.

Ne u vrijeme proizvodnje, već i kasnije.

Međutim, ova činjenica mogla bi promijeniti sve: kopija koju je Tom Cruise vozio 1983. u filmu “Risky Business” na aukciji Barrett-Jackson u Hjustonu upravo je prodata za 1.980.000 dolara.

Istovremeno, to je svjetski rekord za jednog 928 plaćenih za ovu, raniju seriju iz 1979. godine.

Činilo se da je neko spreman da plati onoliko koliko je potrebno za ovaj automobil sa filmom koji je vozio Tom Cruise, jedan od tri koji su korišteni u snimanju filma, ali upravo se ta kopija koristi u kultnoj sceni jurnjave u filmu. Cruisocina rečenica ostaje poznata nakon što je dobro uplašio svoje prijatelje u potjeri – “Porsche, nema zamjene”, ili nema zamjene za Porsche …

PROČITAJTE  Rimac: Kasnimo, jeb**a. Zar je toliki grijeh kasniti?

Poslovni direktor Paul Brickman rekao je u jednom intervjuu da je upravo on izabrao Porsche 928 za heroja filma jer mu je 911 bio previše uobičajen. Nakon uloge u filmu, automobil je bio uskladišten u garaži i bio je dio privatne kolekcije.

Barrett-Jackson nije otkrio ko je toliko platio film 928, koji je prodat po daleko višoj cijeni od očekivane, bez obzira na to što je povezan sa svijetom filma i holivudskom superzvijezdom …Povezani postovi: