Atlas

Najsujetnije pleme na svijetu: Muškarci svuda nose ogledalo, šminkaju se i puštaju kosu, a onda “kradu” žene

Stavljanje šminke, pravljenje frizure i oblačenje u svoju najfiniju odjeću dijelovi su režima ljepote većine žena, ali u slučaju nomadskog plemena Wodaabe, muškarci su ti koji ulažu više napora da bi privukli partnerke.

Poznati i kao kao “najsujetnije pleme na svijetu”, ljudi iz afričkog plemena Wodaabe često nose ogledalo sa sobom gdje god da idu i provode svako jutro popravljajući svoj izgled prije nego što odu čak i samo da čuvaju stoku.

Jednom godišnje oni odlaze na festival plodnosti u Gerewol, često poznat i kao “krađa žena”, gdje se muškarci sređuju i takmiče u nizu plesova kako bi osvojili divljenje žena sudija – ali i još mnogo toga.

Wodaabe kultura nagrađuje istaknute oči, bijele zube i visinu kao vrhunac ljepote, pa muškarci zato stavljaju jarku šminku i eyelinere, kako bi istakli ove osobine.

Oni će često stavljati perje u kosu ili napraviti složene ukrase za glavu kako bi naglasili svoju visinu. Muškarci takođe često obriju glavu od čela na gore, a ostatak pletu, pa te pletence ukrašavaju perlama.

Takmičari će tokom sedmice učestvovati u plesovima, a sve kulminira u noći plesa koji traje sve do zore.

Gerewol je poznat kao Festival krađe supruga, jer muškarci Wodaabe obično imaju ugovoren brak u ranoj mladosti, što znači da će većina onih koji učestvuju u ceremoniji biti u braku.

Ali Wodaabe su poliamorni ljudi, što znači da spavanje s drugim ljudima, iako su u braku, nije tabu.

Kao rezultat toga, žene koje učestvuju na festivalu obično će spavati sa muškarcima koje odaberu kao pobjednike.

Ako odluči, žena može i da napusti svog trenutnog muža i uda se za muškarca kojeg je izabrala – što znači da će neki članovi plemena Wodaabe imati i nekoliko žena.

Djevojke mogu da učestvuju na festivalu nakon prve menstruacije. Dalje je sve stvar dogovora.

To može biti veza za jednu noć ili da traje duže, kulminira brakom. Muškarci mogu imati nekoliko žena i, kako žene rade sav posao, drugu ili treću suprugu prva žena vidi kao nešto pozitivno.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare