Svijet

Najveća drvena struktura na svijetu s važnom svrhom za budućnost svih ljudi

Umjesto da se drva nepotrebno spaljuju što je danas česta praksa zbog hiperprodukcije i tokom čega se ispuštaju štetne emisije ugljičnog dioksida u atmosferu, čuvala bi se za važne građevinske projekte i proizvodnju trajnih predmeta…

Kako smanjiti emisiju ugljičnog dioksida u atmosferi? Ovo pitanje muči brojne naučnike diljem svijeta. Švedska tvrtka Anders Berensson Architects misli da se taj problem u njihovoj zemlji može riješiti projektom po imenu Bank of Norrland.

Njihova je ideja da ova izmišljena banka – koja je dobila ime po najsjevernijoj i najmanje naseljenoj regiji u Švedskoj – čuva godišnju zalihu raspoloživih drvenih trupaca u zemlji.

Umjesto da se drva nepotrebno spaljuju što je danas česta praksa zbog hiperprodukcije i tijekom čega se ispuštaju štetne emisije ugljičnog dioksida u atmosferu, čuvala bi se za važne građevinske projekte i proizvodnju trajnih predmeta.

Računa se da bi ova građevina bila sastavljena od jednog kubičnog kilometara drva te samim time predstavljala najveće skladište drvenih trupaca na svijetu.

PROČITAJTE  Lava guta sve pred sobom, naučnici tvrde: ‘Ovo bi moglo potrajati do tri mjeseca‘

Drvo bi bilo sastavni dio te strukture koje bi se slagalo u dugim stabilnim redovima jedno iznad drugog da se osuši na pravilan način i bude spremno za buduću upotrebu.

Banka Norrlanda obuhvaćala bi drvene stupce prikupljene od lokalnih šumara – primjerice od stabala koja su porušena tokom oluje. U banci bi se čuvali trupci od stabala koja se nalaze na teritoriju Švedske – najviše od smreke i bora, ali i brijesta, breze, javora i bukve.

Ne samo da bi riješila jedno od gorućih ekoloških problema u zemlji, već bi otvorila i nova radna mjesta. Sve je zasad još samo ideja, a hoće li se ostvariti vrijedi pričekati i vidjeti.

PROČITAJTE  Na Tajvanu raste strah od kineske vojne invazije, uvježbavaju se i civili: "Nismo spremni"


Povezani postovi: