Ekonomija

Nakon RS, gorivo poskupljuje i u Federaciji BiH

Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 2,57 maraka po litru, a za dizel 2,49 maraka po litru.

Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine u razdoblju od 14. do 17. jula, zaprimljene su ukupno 73 obavijesti o promjeni cijena i marži te se iste odnose na 52 promjene cijena dizela, te 21 promjenu cijena premium bezolovnog benzina 95.

Kontrola cijena

Na svim navedenim OPC obrascima cijene su više za 0,05 maraka po litru goriva.

Iz Federalnog ministarstva trgovine napominju da je Vlada Federacije BiH na njihov prijedlog donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate.

Navedenom Odlukom privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,06 maraka po litru derivata.

Privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marži u apsolutnom iznosu od 0,25 maraka po litru derivata.

Predmetna Odluka je na snazi i primjenjuje se od 3. aprila 2021. godine, prenosdi BHRT.

Još su podsjetili da su sve informacije o cijenama naftnih derivata dostupne putem mobilne aplikacije Federalnog ministarstva trgovine "FMT FBIH oil info".

U aplikaciji su cijene poredane od najnižih do najviših.

Jednostavan pristup

"Korištenjem navedene aplikacije potrošači imaju jednostavan pristup pregledu važećih cijena, kao i pregledu najnižih cijena na benzinskim crpkama.

Navedeno omogućava građanima da u svrhu zaštite njihovih ekonomskih interesa, kupovinu obave po nižim cijenama i svoje potrošačko povjerenje poklone distributerima goriva koji su u svoju poslovnu politiku integrirali socijalno odgovorno ponašanje", zaključili su iz Federalnog ministarstva trgovine.

Ranije je objavljeno da je gorivo u RS od jutros skuplje u prosjeku od 0,05 do 0,10 KM po litru u zavisnosti od regije.

Predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori RS Đorđe Savić rekao je da je uzrok poskupljenja rast cijena derivata na svjetskom tržištu prouzrokovan smanjenjem proizvodnje u Rusiji i Saudijskoj Arabiji.

Razlog je i sezonski efekt koji je doveo do povećanja potražnje za naftnim derivatima u Evropi.