Region

Naoružani muškarci zaposjeli gradilište Islamskog centra u Novom Pazaru

U Novom Pazaru je u ranim jutarnjim satima dvadesetak naoružanih muškaraca zaposjelo gradilište kod Velikog groblja na kojem je Rijaset Islamske zajednice Srbije, jedne od dvije islamske zajednice u Srbiji, počeo izgradnju Islamskog centra.

Saobraćaj na ovom putu se usporeno odvija jer je desetine vozila registracija grada Tutina parkirano uz ogradu Velikog groblja, u ulici Rifata Burdževića.

Policija još nije intervenisala, prenijeli su beogradski mediji.

Ovaj plac kao i većinu sredstava za izgradnju Islamskog centra Rijasetu Islamske zajednice Srbije donirao je Dževad Aljković iz Novog Pazara, prenio je Tanjug.

Planom je predviđeno da objekat bude na tri nivoa, tako da će, osim prostora za obavljanje namaza, jedan sprat biti namijenjen školi Kur'ana, a drugi islamskom obdaništu.

Konkurentski Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, čije je sjedište u Novom Pazaru, najoštrije je osudio, kako je saopćeno, uzurpaciju i skrnavljenje vakufskog dobra “Mearif” na katastarskoj parceli koja je sastavni dio Velikog groblja.

U saopćenju se navodi da su se tim povodom nadležne službe Mešihata i novopazarskog medžlisa obratile građevinskoj inspekciji i Policijskoj upravi zahtjevom da se zaustavi nelegalna gradnja na dijelu vakufskog dobra i zaštiti vakuf od daljeg ugrožavanja.

“Islamska zajednica sa svojim vjernicima, kao što je i ranije branila sve vakufe koji su bili meta napada, preduzela je korake u zaštiti i ovog vakufskog dobra. Od nadležnih organa očekujemo preduzimanje hitnih zakonskih mjera s ciljem zaštite imovine Islamske zajednice i sankcionisanje onih koji je ugrožavaju”, dodaje se u saopćenju.

U Srbiji inače postoje dvije islamske zajednice – Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji. Islamska zajednica Srbije ima sjedište u Beogradu i njen poglavar je muftija srbijanski Abdulah Numan. Druga je Islamska zajednica u Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru, čiji je centar u Sarajevu.

Islamska zajednica čije je sjedište u Beogradu smatra da svi pripadnici islamske vjere na teritoriji Srbije, bez obzira na nacionalnu pripadnost, treba da budu organizovani u jednu islamsku zajednicu čije bi sjedište bilo u Beogradu.

Druga, čije je sjedište u Novom Pazaru, smatra da je dio islamske zajednice u BiH kao vjerske zajednice Bošnjaka i ostalih koji je prihvataju kao svoju sa centrom u Sarajevu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare