Atlas

Napojnice na putovanju: Koliko je pristojno ostaviti konobaru?

Negdje se, recimo u Japanu, napojnice ne ostavljaju. S druge strane, ako je u Americi ne ostavite, vjerovatno će smatrati da ste se zabunili

Negdje se, na primjer u Japanu, napojnice uopće ne ostavljaju. S druge strane, ako je u Americi ne ostavite, vjerovatno će smatrati da ste se zabunili. No koliko je uopće pristojno ostaviti? Koliko zapravo iznose prosječne napojnice u raznim zemljama? Odgovor smo potražili na portalu Timeout.

Uvijek možete potražiti neke smjernice o napojnicama u bespućima interneta, ali i tu često iznos uvelike varira, posebno kada su u pitanju restorani, hoteli, barovi i taksiji.

Ako pogriješite, riskirate da navučete gnjev ne samo osoblja nego i sveprisutnih društvenih mreža te možda baš vaše ime postane sinonim za škrtost. Davanje napojnice prilično je komplicirano, ali jedan od načina da zaključite koji je iznos prikladan jest da saznate informaciju koliko lokalno stanovništvo ostavlja.

Kako bi vas spriječili da ljudima virite preko ramena dok plaćaju račune, kompanija za ispitivanje javnog mnijenja YouGov pitala je lokalno stanovništvo u šest zemalja EU-a i Ujedinjenom Kraljevstvu koliku daju napojnicu, a rezultate je prikazala nizom zgodnih grafikona.

Rezultati su pokazali da u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj, Danskoj i Švedskoj lokalci u pravilu najvjerovatnije dodaju 10 posto iznosa na račun. Međutim, Francuzi, Italijani i Španci vjerovatno će ostaviti samo pet posto napojnice.

Sve je to prilično mršavo u usporedbi s Amerikancima, koji obično daju oko 20 posto. Što se Evrope tiče, zanimljivo je i da su uvijek štedljivi (bar tako volimo misliti) Nijemci jedni od onih koji će najčešće ostaviti napojnice na raznim mjestima. Oni ne daju nagradu za dobru uslugu samo u restoranima i kafićima već i u frizerskim salonima, taksijima, hotelima… praktički u svakoj situaciji.

Uglavnom, od svih evropskih gostiju najvjerovatnije je da će upravo Nijemci ostaviti napojnicu, a zanimljivo je i da će Amerikanci ostaviti napojnicu čak i ako usluga nije bila dobra, dok to Evropljani neće učiniti.