francuski vojskovođa

Napoleonov šešir dostigao milionsku cijenu na aukciji u Parizu 

Šešir koji je pripadao Napoleonu Bonaparteu dok je bio francuski car prodat je za rekordnih gotovo dva miliona eura na aukciji u Francuskoj u nedjelju, objavila je aukcijska kuća.

Šešir je prodat za 1,93 miliona eura, srušivši prethodni rekord za Napoleonov šešir, koji je držala ista aukcijska kuća, od 1,88 miliona iz 2014. godine.

Zaštitne boje

Šešir, poznat kao bicorne, u Napoleonovim je zaštitnim bojama – crnoj, s bojama francuske zastave plavo-bijelo-crvenom kao oznakama – i privukao je kolekcionare "iz cijelog svijeta", rekli su aukcionari Osenata.

No, odbili su otkriti identitet ili nacionalnost kupca. Prethodno je šešir bio u vlasništvu biznismena Jean-Louisa Noisieza koji je preminuo prošle godine.

Konačna cijena bila je više nego dvostruko veća od procijenjenih 600.000 do 800.000 eura, objavila je aukcijska kuća sa sjedištem u Fontainebleauu južno od Pariza.

Vjeruje se da je Napoleon posjedovao ukupno oko 120 takvih šešira, od kojih je većina danas izgubljena.

Napoleon je nosio ovaj šešir sredinom svoje vladavine koja je trajala od 1808. do 1815., prema aukcijskoj kući.

Za razliku od većine drugih ljudi u to vrijeme, Napoleon je šešir nosio postrance, što mu je davalo upečatljivu siluetu koju su njegovi vojnici lako prepoznali u borbi.

Ključna figura

Napoleon je postao istaknut tokom Francuske revolucije, postavši ključna figura u revolucionarnim ratovima.

Služio je republici kao prvi konzul, a za cara se okrunio 1804. godine. Bio je prognan 1815. nakon što je izgubio bitku protiv britanskih i pruskih snaga kod Waterlooa.

Umro je 1821. godine na otoku Sveta Helena u Atlantskom okeanu.

Ova aukcija dolazi samo nekoliko dana prije nego što biografski film o Napoleonu stigne u kina širom svijeta. Film Ridleya Scotta prikazuje velike bitke širom Evrope, ali također prikazuje njegov složen odnos sa suprugom Josephine.

Joaquin Phoenix, koji u filmu glumi Napoleona, rekao je za pokojnog cara da je bio "društveno neugodan", ali i "romantik".