FinalSpark

Napravljen biološki računar od 16 živih minijaturnih mozgova

Švicarska startup kompanija FinalSpark lansirala je biološki računar – 16 živih minijaturnih mozgova povezanih sa po osam elektroda i mikrofluidnim sistemom koji ćelije snabdijeva vodom i nutrijentima. Ova platforma je online i istraživači na njoj mogu da sprovode eksperimente iz daljine.

FinalSpark navodi da ovaj njihov bioprocesor koristi „milion puta manje energije nego tradicionalni digitalni procesori“.

Naučnici decenijama pokušavaju da naprave računare koji emuliraju ljudski mozak, a replicirajući njegove nervne mreže razvijena je vještačka inteligencija, prenosi ScienceAlert. Ali što su te vještačke nervne mreže sofisticiranije, to više energije konzumiraju. Zbog toga biološki kompjuter koji troši mnogo manje energije za mnoge predstavlja veliki korak naprijed.

FinalSpark nije prva kompanija koja je spojila minijaturne mozgove, prošle godine sličan uspjeh imala je i jedna američka firma.

"Posljednje tri godine Neuroplatforma je koristila više od 1.000 organoida mozga i skupila više od 18 terabajta podataka", napisao je Fred Džordan, suosnivač FinalSparka.

Kako se navodi, biokompjuter sa 16 minijaturnih mozgova može da se održava do 100 dana.