Politika

Narod i pravda: Presuda Stanišiću i Simatoviću je potvrda učešća Srbije u agresiji na BiH

Iz stranke Narod i pravda oglasili su se nakon konačne presude Apelacionog vijeća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u slučaju protiv čelnih ljudi Službe državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Kazali su, između ostalog, da je sudska presuda potvrda učešća Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

Iz NiP-a ističu kako je ovom presudom sudski potvrđena činjenica da je Srbija, uključujući njen politički, vojni i policijski vrh, direktno vodila rat protiv Bosne i Hercegovine i to sa ciljem stvaranja etnički čiste države.

"Ova presuda kojom je potvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata predstavlja tek djelimičnu satisfakciju za sve žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, a posebno za žrtve iz Bijeljine, Zvornika, Bosanskog Šamca, Doboja, Trnova i Sanskog Mosta. Ovo je važna presuda jer će predstavljati temeljnu činjenicu da su političko vodstvo obje susjedne zemlje, i Hrvatske i Srbije, bile dio udruženog zločinačkog poduhvata te da su direktno učestvovale u agresiji na BiH", navode iz NiP-a.

Dodaju da ova presuda popunjava opasnu prazninu koja je postojala u vezi sa definitivnom sudskom potvrdom učešća Srbije u agresiji na BiH.

"Nažalost, nakon fijaska revizije presude za genocid, ova presuda popunjava tu prazninu jasno označivši Srbiju odgovornom za agresiju. Ostaje žal za propuštenom prilikom da Srbija bude sudski presuđena i za genocid i sada je jasno da su već 2017. postojali dokazi koji su, da je proces revizije vođen na pošten i ispravan način, mogli dovesti do promjene presude. Oni koji su vodili taj proces ostaju dužni da odgovore zašto su, za čije interese, učinili sve da taj proces ne uspije? Zašto se tom pitanju potpuno neodgovorno pristupilo? Zašto se do danas kriju ključne informacije? Presuda Stanišiću i Simatoviću samo potvrđuje da smo imali pravo kada smo insistirali da odgovorni za fijasko u slučaju revizije moraju položiti račune građanima Bosne i Hercegovine, posebno svim žrtvama", dodaju iz Naroda i pravde.

Istakli su još da je suočavanje sa prošlošću, temeljeno na sudskim presudama, važan proces za cijeli region Zapadnog Balkana.

"Pozivamo da se sudske presude poštuju, da se prestane sa negiranjem genocida i ratnih zločina i da se, prihvatanjem utvrđenih činjenica, zajednički suočimo sa prošlošću i nastavimo naš put ka euroatlantskim integracijama. Ovom presudom konačno je jasno postavljen historijski okvir i jasno naznačeno koje zemlje su izvršile agresiju protiv Bosne i Hercegovine, koji politički, vojni i policijski zvaničnici su bili na čelu udruženih zločinačkih poduhvata. To su sudski utvrđene činjenice i njihovo negiranje ni na koji način neće sakriti ili izmijeniti istinu".