Vijesti

Narod i Pravda: Srbija kontinuirano nasrće na cjelovitost BiH

Posljednji koordinirani nasrtaji iz Beograda i Banja Luke na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine još su jedan dokaz da je živa velikosrpska politika, projekat koji je počinio genocid, etničko čišćenje i iza kojeg su ostale hiljade i hiljade ubijenih, navodi se u reakciji Naroda i Pravde na posljednje istupe Milorada Dodika i Aleksandra Vučića u vezi sa pokušajem povezivanja statusa Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo.

„Žalosno je, ali i ujedno uvijek otrežnjujuće, svjedočiti o kontinuiranim nasrtajima na suverenitet i cjelovitost Bosne i Hercegovine. Srbija nastavlja sa politikom destabiliziranja svih svojih susjeda, od Sjeverne Makedonije i Kosova, do Crne Gore i Bosne i Hercegovine i takvo nastojanje režima Aleksandra Vučića mora biti prepoznato u svjetskoj javnosti i adekvatno sankcionirano. Srbija je ponovo, kao i devedesetih godina, postala glavni destabilizirajući faktor u regionu“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz ove stranke ističu kako je cjelovitost Bosne i Hercegovine odbranjenja i u težim okolnostima te da će patriotske snage uvijek pronaći adekvatan način da odgovore na ovakve izazove.

„Status Bosne i Hercegovine i Republike Kosovo se ne može povezivati. Bosna i Hercegovina je članica Ujedinjenih naroda, priznata je od svih članica Europske unije kao i u ostatku svijeta. Kosovo, kao najmlađa evropska država, polahko ali sigurno korača putem nezavisnosti i to je proces koji ne može biti zaustavljen niti vraćen. Za cijeli region, uključujući i Srbiju, bilo bi najbolje da prizna realnost, odustane od mitološke i destabilizirajuće politike i krene ka euroatlantskim integracijama. Srpska politika destabilizacije doživjela je fijasko od Makedonije do Crne Gore“, navodi se u reagiranju Naroda i Pravde.

Rad na jačanju bosanskohercegovačkih institucija, jasno definiranje strateških državnih i nacionalnih interesa, insistiranje na NATO putu Bosne i Hercegovine mora biti osnova svake probosanske politike, smatraju u Narodu i Pravdi.

„Urušavanje institucija kroz mreže nepotizma i korupcije i prepuštanje osovini Dodik-Čović važnih institucija zarad imenovanja stranačkih poslušnika na određene pozicije, nikako ne doprinose kvalitetnom odgovoru na ovakve izazove. Mi moramo graditi jako društvo koje Dodik, Vučić i slični neće moći podrivati“, kaže se na kraju reagiranja Naroda i Pravde.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare