Politika

Naša stranka: Nezainteresiranost EU za migrantsku krizu u BiH privlači ekstremne desničare

Povodom susreta premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića s predstavnicima njemačke ekstremne desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) reagovala je Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Skupštini USK.

„Posjeta predstavnika AfD-a Bihaću ne smije se svesti samo na kritiku premijera Ružnića. Nema sumnje da to jest greška i želim da vjerujem da premijer ne dijeli iste vrijednosti s predstavnicima AfD-a. Međutim, ova posjeta mora biti poruka Evropskoj uniji i Vladi Njemačke. Njihova nezainteresiranost za rješavanje migrantske krize u BiH počela je da privlači evropske ekstremne desničare kojima ova posjeta neće ni za šta drugo služiti nego za kreiranje antimigrantske, rasističke propagande u cilju rušenja liberalnih vlada u Evropi. Također, velika koncentracija migranata u BiH pogoduje jačanju desnice i ovdje koja je već pokazala da nije dobar partner EU i da nije sklona afirmaciji evropskih vrijednosti.

Ono što vlast u BiH mora izvući kao pouku jeste da se mora početi truditi da nijedno mjesto u BiH ne smije postati argument u korist ekstremnih politika i ideja. Međunarodna zajednica mora nam u tome pomoći jer ovo je globalni problem. Koliko god migranti bili daleko od EU i koliko god ih uspjeli zadržati van svojih granica, oni ekstremnim politikama služe kao najjače propagandno sredstvo za dolazak na vlast u svojim zemljama. Stvaranjem migrantskih geta, kakav je slučaj sa BiH i konkretno s Bihaćom, međunarodna zajednica pomaže kreiranju desničarskog mita o migrantima kao o nekom ko čeka na granici da otme poslove građanima EU. Otvaranjem granica pokazali bi da ti ljudi zaslužuju šansu koju su već mnogi iskoristili i promijenili ne samo svoje stanje, nego i sredine u koje su došli na bolje”, saopćeno je iz Naše stranke.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare