Politika

Naša stranka oštro prozvala gradonačelnika Mostara: Kordić u Parizu lobira za HDZ-ov model Izbornog zakona

na izjave gradonačelnika Mostara Maria Kordića tokom susreta sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Parizu, oštro je reagirala Naša stranka. Vijećnica u Gradskom vijeću Mostara Irma Baralija kaže kako je Kordić i jučer je, prilikom susreta s Macronom, ponovio jednu od velikih neistina koje se često čuju od čelnika HDZ-a.

"To je ona o Mostaru kao jedinom istinskom multikulturnom gradu u BiH. Što se tiče multikulturalnosti, nije dovoljno samo da različite kulture egzistiraju jedne pored drugih na jednom geografskom prostoru, potrebno je mnogo više od toga. Npr. da se djeca ne segregiraju u školama, da se ukloni fašizam iz naziva ulica, da se prestane veličanje ratnih zločinaca. Najveći antifašistički memorijal u Hercegovini, Partizansko groblje u Mostaru, vandaliziran je fašističkim obilježjima i prijetnjama muslimanima.

Gradonačelnik ignoriše zahtjeve da se tragovi vandalizacije uklone. U Mostaru do ove godine ni Srbi, kao konstitutivni narod, nisu mogli ostvarivati svoja prava zagarantovana Ustavom, a ostali to još ne mogu jer upravo HDZ, gradonačelnikova stranka, i SDA, HDZ-ov višedecenijski koalicioni partner, koče donošenje Statuta kojim bi se ta diskriminacija riješila", smatra Baralija.

Dodaje da je Kordić, sudeći prema onom što su prenijeli mediji, posjetu Francuskoj iskoristio da lobira za Izborni zakon po mjeri HDZ-a, koji je ustvari replika mostarskog sporazuma, izbornog modela po kojem su HDZ i SDA pobijedili na posljednjim izborima u Mostaru i koji će im uvijek tu pobjedu olakšavati.

"Mostarski izborni model je produbio podjele, utjecao na gušenje političkog pluralizma, cementirao političku diskriminaciju ostalih i, ukratko, završetkom rata, nasiljem i mržnjom kreirano stanje, politički legitimirao. Ova posjeta pokazala je da gradonačelnik Kordić nije na tom mjestu zbog građana Mostara, jer da jest posjetu Francuskoj iskoristio bi za lobiranje za projekte koje bi poboljšali kvalitetu života u gradu. On je tu da svoju poziciju koristi za promoviranje ideologije i stavova svoje stranke", kategorična je Baralija.