Porodično nasilje

Nasilnik ostaje na slobodi: Sud u Ljubuškom ponovo odbio odrediti pritvor Denisu Buntiću

Sud u Ljubuškom tražio je izuzeće, jer majka osumnjičenog Buntića radi na tom sudu, no zahtjev za izuzećem je odbijen

Nakon što je Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Ljubuškom 28. septembra uvažilo žalbu Kantonlanog tužilaštva u Širokom Brijegu i ukinulo rješenje Općinskog suda u Ljubuškom od 23. septembra te predmet vratilo sucu za prethodni postupak na ponovno odlučivanja, sudac za prethodni postupak je ponovno 29. septembra donio rješenje kojim je odbijen prijedlog ovog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom D.B.

Protiv njega se vodi istraga zbog osnova sumnje da je u stjecaju počinio krivično djelo 'nasilje u porodici' i krivično djelo 'nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih tvari' na koje rješenje je Kantonalno tužilaštvo ZHK ponovno uložilo žalbu zbog bitnih povreda krivičnog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, navode iz Tužilaštva.

Također napominju da je zatraženo da se žalba uvaži, osporeno rješenje ukine i predmet vrati sucu na ponovno odlučivanje ili da pobijano rješenje preinači i protiv osumnjičenog odredi pritvor.

Razlozi za određivanje pritvora su opravdana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi sa sigurnošću mogao utjecati na iskaze svjedoka, odnosno ometati krivični postupak utjecajem na iste i opravdane bojazni da će ponoviti krivična djela koja mu se stavljaju na teret, kažu na kraju iz spomenutog tužilaštva.

Podsjećamo, bivšeg hrvatskog rukometnog reprezentativca Denisa Buntića supruga je prijavila za porodično nasilje, a uz prijavu priložila je i audiosnimku napada.

Sud u Ljubuškom tražio je izuzeće, jer majka osumnjičenog Buntića radi na tom sudu, no zahtjev za izuzećem je odbijen.

Trenutno su Buntiću određene mjere zabrane prilaska supruzi na udaljenosti manjoj od 100 metara i svakodnevno javljanje u Policijsku upravu Ljubuški.