TUŽILAŠTVO BIH

Predložen pritvor za državljanina Nizozemske osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Nakon lišenja slobode osumnjičenog u okviru akcije kodnog naziva "Istok-Tigris", postupajuća tužiteljica Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija uputila je prema Sudu BiH, prijedlog pritvora za osumnjičenog: Karwan Kader Hmawmeina, rođenog 1967. godine u Iraku, državljanina Nizozemske, nastanjenog u Maroku.

Navedeni osumnjičeni pod istragom je Tužilaštva BiH i domaćih i međunarodnih partnerskih institucija i agencija i osumnjičen je da je zajedno sa drugim osobama sudjelovao u dovođenju velikog broja državljana Iraka u Bosnu i Hercegovinu, koji su nakon toga iz BiH bili krijumčareni na područje zemalja EU.

Prema prikupljenim dokazima, ova skupina sumnjiči se za krijumčarenje više od 1.500 osoba, pri čemu je ostvarena nezakonita imovinska korist u velikim iznosima.

Tužilaštvo BiH u navedenom predmetu zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama iz BiH, kao i u suradnji sa EUROPOL-om, te partnerskim institucijama Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije i dr., provodi istragu protiv više osoba, osumnjičenih da su sudjelovali u lancu nezakonitog krijumčarenja većeg broja osoba, državljana Iraka iz BiH, preko Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je prema Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.