PRINCEZA CATHARINA

Nasljednica nizozemske krune zbog strašnih prijetnji morala u tajnosti odseliti

Nasljednica nizozemske krune, princeza Catharina-Amalia, koja će jednog dana naslijediti svog oca na nizozemskom tronu, relativno nedavno se preselila u Španiju gdje je pronašla 'sigurno utočište'. Naime, na preseljenje su je navele prijetnje zbog kojih više nije mogla studirati u Amsterdamu.

Prema pisanju BBC-ja, princeza je primala žestoke prijetnje, a sve je upućivalo na to da bi mogla biti žrtva otmice ili fizičkog napada. Nakon toga je iz studentskog doma preselila natrag u porodični dom, a pojavljivala bi se samo na ispitima uz visoke mjere osiguranja.

'Bile su to čudne okolnosti koje su me natjerale na preseljenje. Još uvijek sam zahvalna svima koji su mi omogućili da se tamo slobodno krećem. Upravo sam tamo uspjela pronaći malo više slobode. Puno više nego što sam tu bila u mogućnosti imati. No, Nizozemska će uvijek biti moj dom', poručila je buduća nizozemska kraljica.

Inače, Amalia ima dvije sestre, princezu Alexiju i princezu Arianu te su njezini roditelji, kralj Willem-Alexander i kraljica Maxima u braku od 1999.

Kralj je 2013. godine zasjeo je na tron i tako postao prvi muškarac na nizozemskom tronu od 1890. te ujedno s 46 godina i najmlađi evropski kralj. Iako je u mladosti volio 'ludovati', smirio se kada je upoznao uspješnu, poslovnu mladu ženu iz Argentine koja je potom postala i njegova supruga.

'Zaljubio sam se u ovakvu Maximu kakvu vidite - spontanu, zanimljivu, dobru. Nije nam uvijek bilo lako, niti će uvijek biti, no nadam se da će uvijek ostati osoba ista kakva je danas', rekao je jednom prilikom nizozemski kralj.