BORBA ZA NOGOMET

Nastavak prepucavanja UEFA i Superlige: ‘Ne slušaju Evropski sud, njihovom monopolu je kraj’

UEFA od suda zahtjeva da izmijeni tekst svoga saopćenja

Evropski sud pravde je prošle sedmice objavio kako je "Fifino i Uefino neodobravanje takmičenja između klubova, poput Superlige, protivno zakonima EU" te da takvo postupanje predstavlja zloupotrebu dominantnoga položaja. Sada UEFA od suda zahtjeva da izmijeni tekst svoga saopćenja, prenosi Marca.

Čelnici Superlige dočekali su odluku Evropskog suda kao važan korak u borbi s Aleksandrom Čeferinom, no Uefa ne smatra da je odluka znači "zeleno svijetlo" za Superligu. Prema pisanju Marce, visoki dužnosnici UEFA smatraju da je saopćenje tako napisano kako bi privuklo što više pažnje, dok advokati tvrde da je u suprotnosti s presudom.

Advokati UEFA u svome dopisu navode kako saopćenje ne uključuje presudu koja pojašnjava da sportske organizacije mogu zatražiti izuzeće od evropskih pravila takmičenja, ukoliko mogu dokazati da je to u javnom interesu. Zbog utjecaja koje ovakvo saopćenje ima na percepciju predmeta, zahtijevaju izmjenu njegovog teksta.

"UEFA ne sluša Evropski sud pravde. Ne razumije da je njen monopol završio i da njenim privilegijama nema mjesta u slobodnoj Evropi. Sve je vrlo jasno rečeno: više ne mogu prijetiti niti sankcionisati klubove koji žele promovirati alternativna takmičenja. I sada nastavljaju vršiti pritisak na klubove i sud", odgovorili su iz Superlige za Marcu.