Šarena planeta

Nasukan u okeanu betona: Jedinstveno krstarenje koje nećete puno platiti

Usidren u betonskom okeanu Hong Konga, trgovački centar Whampoa neobičan je prizor koji odražava pomorsku baštinu grada, ali omogućuje i dobru kupovinu.

Građevina u obliku broda smjestila se u Kowloonu na dokovima Whampoa, koji su nekoć bili jedno od najprometnijih brodogradilišta u cijeloj Aziji. Početkom 20. stoljeća zapošljavala su na hiljade ljudi koji su gradili neke od najvećih hongkonških brodova. Značaj brodogradilišta navukao je zlu sreću tokom Drugog svjetskog rata, kada se ondje odigravala velika bombaške ofenziva i okupacija Japana.

Građevina u obliku broda smjestila se u Kowloonu na dokovima Whampoa

Nakon bombardiranja brodogradilišta su nekoliko puta mijenjala vlasnike, sve dok 1985. nisu prešla u privatno vlasništvo. Ubrzo su niknuli stanovi, kao i osebujni trgovački centar. Sa svojih 360 metara dužine nasukao se na mjestu gdje je nekad bilo pristanište i dio je većeg kompleksa koji se naziva Prekrasan svijet Whampoa.

Na mjestu uništenog brodogradilišta, ubrzo su niknuli stanovi, kao i osebujni trgovački centar

U užurbanoj Whampoi ne nedostaje sadržaja. Više od 300 dućana, tematski park, teretana, kuglana, restorani i banka samo su neki od njih. Neobični trgovački centar nije rezerviran za elitu niti visoku modu nego dućane srednjeg ranga cijena.Povezani postovi: