Nauka

Naučnici izvijestili o prvom slučaju prijenosa koronavirusa s mrtvaca na živog čovjeka. Pojasnili i šta se dogodilo

Tajlandski naučnici otkrili su prvi slučaj prijenosa SARS-CoV-2 virusa s mrtvog tijela na živog čovjeka.

Studija o tome objavljena je u stručnom časopisu sudske i forenzičke medicine Journal of Forensic and Legal Medicine, a navodi se kako je to prvi slučaj infekcije među zdravstvenim osobljem u odjelu forenzičke medicine.

Naučnici Won Sriyijitalai iz RVT Medical Centra u Tajlandu i Viroj Wiwanitkit s kineskog Univerziteta Hainan naveli su kako se radi o forenzičaru iz Bankoka. Smatraju da se forenzičar zarazio dok je bio u kontaktu s preminulim koji je bio zaražen koronavirusom ili tokom obrade bioloških uzoraka.

Preporučili su, zato, da osobe koje obrađuju ili ukopavaju preminule trebaju koristiti iste protokole za dezinfekciju kao i zdravstveni radnici u bolnicama i ambulantama.

„Postupak dezinfekcije koji se koristi u operacijskim salama mora se primijeniti i na patološkim i forenzičkim jedinicama. A forenzičari moraju nositi kompletni opremu koja uključuje masku, rukavice, vizir i zaštitno odijelo“, upozoravaju.

PROČITAJTE  Pet zemalja koje su odlučile da se prave da korone nema i žive normalno

U Tajlandu nije uobičajena praksa da se vrše obdukcije preminulih od koronavirusa, tako da tamošnji naučnici nemaju drugih podataka o takvom prijenosu zaraze.

Preporuka epidemiologa u većini evropskih zemalja je da se tijela preminulih od COVID-19 kremiraju jer je to način koji najuspješnije   prevenira širenje zaraze. Neke države čak su i zakonom zabranile ukapanje na groblja tokom epidemije.

Kako se radi o novom virusu koji unatoč brojnim svjetskim analizama još nije do kraja istražen, ne postoji jedinstven stav svjetskih stručnjaka oko toga koliko dugo koronavirus ostaje u tijelu osobe nakon njene smrti.

Britanski zavod za javno zdravstvo krajem marta je upozorio sve one koji dolaze u kontakt s tijelima preminulih od koronavirusa.

PROČITAJTE  Monsunska kiša mogla bi pogoršati poplave na Tajlandu

“Oni koji rukuju tijelima trebaju biti svjesni da postoji rizik od infekcije tjelesnim tekućinama i tkivima tamo gdje je utvrđena infekcija koronavirusom“, saopćilo je 31. marta glavno britansko savjetodavno tijelo za zdravstvo.

Službeni stav Svjetske zdravstvene organizacije glasi kako je prijenos patogena s mrtvog tijela na živu osobu veoma rijedak jer patogeni među kojima su i virusi poput SARS-CoV-2, ne mogu dugo preživjeti u ljudskom tijelu nakon smrti.

Međutim i oni su dali uputu osobama koje je na bilo kakav način dolaze u kontakt s mrtvima da budu na posebnom oprezu zbog moguće zaraze i tuberkulozom i virusnim bolestima koje se prenose krvlju.

 Povezani postovi: